'Αρωμα' εκλογών στο συνέδριο της Morgan Stanley

Οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών αντιμετωπίσθηκαν για πρώτη φορά εδώ και καιρό χωρίς επιφυλάξεις από τους ξένους. Γιατί οι εκλογές δεν φαίνεται να ανησυχούν.


 Ποιες είναι οι προσδοκίες για τα οικονομικά αποτελέσματα.

Ιδιαίτερα θετικά αντιμετώπισαν οι fund managers και οι εκπρόσωποι επενδυτικών εταιρειών τους Έλληνες τραπεζίτες στο συνέδριο της Morgan Stanley με θέμα τον χρηματοπιστωτικό τομέα το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.

Οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών αντιμετωπίσθηκαν για πρώτη φορά εδώ και καιρό χωρίς επιφυλάξεις από τους ξένους και το κλίμα σύμφωνα με πηγές που συμμετείχαν στο συνέδριο ήταν θετικό για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Κοινός τόπος των επενδυτών ήταν οι επικείμενες εκλογές, με αιχμή το γεγονός ότι όποτε κι αν γίνουν - εντός του 2019 - η οικονομία και η σταθερότητα της χώρας δεν απειλούνται καθώς εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις. Για τις ελληνικές τράπεζες η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το μεγάλο πρόβλημα που είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κυρίως όμως τις κινήσεις που ετοιμάζουν τράπεζες και κυβέρνηση με στόχο την πιο δραστική αντιμετώπισή.


Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι ξένοι ρωτούσαν λεπτομέρειες για το σχέδιο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που στηρίζεται στον μηχανισμό τιτλοποίησης NPEs με κρατική εγγύηση αλλά και στο παράλληλο σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο αντιμετωπίζει καταγγελμένα δάνεια ύψους έως 40 δισ. ευρώ με εγγύηση μέρους (έως 7 δισ. ευρώ) του αναβαλλόμενου φόρου που έχουν οι τράπεζες στα κεφάλαιά τους.

Υποστηρικτικά στην θετική αντιμετώπιση των τραπεζιτών συνέβαλλε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και, το γεγονός ότι τα αποτελέσματα της οικονομικής χρήσης του 2018 τα οποία θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα (πλην της Eurobank που ήδη τα ανακοίνωσε) δεν κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις, τουναντίον περιγράφουν τις πιο επιθετικές κινήσεις που ετοιμάζουν οι τράπεζες προς την κατεύθυνση μείωσης των κόκκινων δανείων.