Κίνδυνος νέας ανακεφαλαιοποίησης-Στις τράπεζες η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει…

"Έχουμε ως χώρα τα περισσότερα κόκκινα δάνεια και η μείωσή τους πρέπει να θεωρείται κοινωνικός στόχος" 


είπε στη Βουλή ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, ρίχνοντας παράλληλα ...λάδι στις ανησυχίες της αγοράς για πιθανή νέα ανακεφαλαιοποίηση: " Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί λάθος κινήσεις μπορεί να οδηγήσουν στο να απαιτηθούν νέα κεφάλαια τα οποία να κληθούν να τα βάλουν οι φορολογούμενοι".

"Υπάρχουν τράπεζες αν τα κόκκινα δάνεια υπερκαλύπτουν τις αποταμιεύσεις;"διερωτήθηκε ο υπουργός.
"Αυτές οι τράπεζες δεν έχουν μέλλον και η κατάρρευση των τραπεζών γίνεται παράγοντας κατάρρευσης ολόκληρων χωρών".


"Υπάρχουν πολλές πλευρές στο πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια, δεν έχουμε λύσεις manual" είπε ο κ. Δραγασάκης, ενώ αναγνώρισε πως η κυβέρνηση δεν έχει καμία δυνατότητα παρέμβασης στη λειτουργία των τραπεζών.

"Συζητούσα με τους Διοικητές των τραπεζών όταν είχα την ευθύνη και μετά μου έρχονταν πληροφορίες για το αντίθετο. Η κυβέρνησή δεν έχει δυνατότητα να δώσει εντολές στις τράπεζες. Σήμερα μου είπαν ότι κλείνουν υποκαταστήματα. Ίσως σε κάποια ζητήματα πρέπει να νομοθετήσουμε. Αλλά γιατί όχι, πρέπει να καλέσετε τον κ. Στουρνάρα και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών να σας δώσουν απαντήσεις", είπε ο κ.Δραγασάκης στους βουλευτές.

Υποστήριξε πως η κυβέρνηση "δεν διαπραγματεύεται" το θέμα αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, αλλά "εφόσον άπτεται της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος και μπορεί (το νέο πλαίσιο) να θεωρηθεί τραπεζική ενίσχυση, είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώνουμε την ΕΚΤ".