ΕΚΤ: Αναμένεται χαλάρωση των κριτηρίων από τις τράπεζες για τα επιχειρηματικά δάνεια

Οι τράπεζες της ευρωζώνης αναμένεται να χαλαρώσουν τα κριτήρια για τα επιχειρηματικά δάνεια και την καταναλωτική πίστωση, 


καθώς ο ανταγωνισμός παραμένει έντονος και η ζήτηση επιβραδύνεται στην Ιταλία και στην Ισπανία, σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ.

Με την οικονομική ανάπτυξη να επιβραδύνεται και τους φόβους για ύφεση να αυξάνονται, οι φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ πρόσφατα ενέκριναν μια νέα δέσμη εξαιρετικά φθηνών δανείων προς τις εμπορικές τράπεζες, φοβούμενοι ότι θα ανακοπεί η ροή της πίστωσης, επιδεινώνοντας την ύφεση.

Αλλά τα αποτελέσματα της έρευνας υποδηλώνουν ότι οι τράπεζες δεν σχεδιάζουν να καταστήσουν πιο δύσκολο για τις επιχειρήσεις να πάρουν δάνεια, λόγω της πίεσης από τον υψηλό ανταγωνισμό.


"Για το β΄ τρίμηνο του 2019, οι τράπεζες αναμένουν μια χαλάρωση των πιστωτικών προτύπων για τα δάνεια σε επιχειρήσεις και καταναλωτική πίστη, και μια περαιτέρω αυστηρότητα των πιστωτικών κριτηρίων για στεγαστικά δάνεια", ανέφερε η ΕΚΤ.

Αλλά η πιστωτική ζήτηση επιβραδύνθηκε μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων στην Ισπανία, όπου διεξάγονται αυτόν τον μήνα γενικές εκλογές, και από τις επιχειρήσεις στην Ιταλία που έχει πληγεί από την ύφεση.

Για το σύνολο της ευρωζώνης, οι τράπεζες αναμένουν αύξηση της καθαρής ζήτησης για στεγαστικά δάνεια, καταναλωτική πίστωση και επιχειρηματικά δάνεια στο τρίμηνο μέχρι τον Ιούνιο