Ενώ οι 4 μεγάλες το σκέφτονται, 5 μικρές ελληνικές τράπεζες σχεδιάζουν συνολικά έως 1 δισ ευρώ νέες αυξήσεις κεφαλαίου

Οι αναπτυξιακές αυξήσεις κεφαλαίου είναι το μεγάλο στοίχημα του ελληνικού banking και τα γεγονότα θα αποδείξουν ότι οι μικρές τράπεζες είναι μπροστάρηδες της οικονομίας.Ενώ οι μεγάλες τράπεζες στην Ελλάδα το σκέφτονται και αντιμετωπίζουν τις αυξήσεις κεφαλαίου με μεγάλη αμηχανία προφανώς λόγω των εσωτερικών προβλημάτων τους από τα προβληματικά δάνεια και των 3 στην σειρά ανακεφαλαιοποιήσεων... οι μικρές τράπεζες φαίνεται ότι θα είναι οι μπροστάρηδες της άντλησης νέων κεφαλαίων.
Μικρές στο μάτι αλλά μεγάλες στην τόλμη και την αποφασιστικότητα οι μικρές τράπεζες σχεδιάζουν αυξήσεις κεφαλαίου με μετρητά μεγάλης κλίμακας.
Ποιες τράπεζες σχεδιάζουν αυξήσεις κεφαλαίου;
Credicom 250 εκατ
Attica bank 198 εκατ
Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος μετά την πώλησης της 200 εκατ
Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα
Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων 8-9 εκατ

Με βάση ορισμένες πληροφορίες οι 5 μικρές τράπεζες θα μπορούσαν να αντλήσουν από 800 εκατ έως 1 δισεκ. ευρώ νέα κεφάλαια.

Την ίδια ώρα λοιπόν οι οι μεγάλες συστημικές τράπεζες αντιμετωπίζουν με αμηχανία τις αυξήσεις κεφαλαίου οι μικρές τράπεζες σχεδιάζουν το μέλλον ποντάροντας στην αναπτυξιακή προοπτική μέσω ενίσχυσης των κεφαλαίων τους.
Γιατί οι μικρές μπορούν και οι μεγάλες δυσανασχετούν;
Οι μικρές τράπεζες π.χ. Credicom που αναζητάει 250 εκατ νέα κεφάλαια είναι καθαρή τράπεζα χωρίς προβληματικά δάνεια.
Μπορούν με ποσά 200-250 εκατ να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους, να δημιουργήσουν κεφαλαιακά αποθέματα και να τα μοχλεύσουν με τέτοιο τρόπο ώστε να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία.
Η κινητικότητα στις μικρές τράπεζες έχει μεγάλο ενδιαφέρον και δείχνει τον σωστό δρόμο και στις μεγάλες τράπεζες.
Οι αναπτυξιακές αυξήσεις κεφαλαίου είναι το μεγάλο στοίχημα του ελληνικού banking και τα γεγονότα θα αποδείξουν ότι οι μικρές τράπεζες είναι μπροστάρηδες της οικονομίας.
Τα σχέδια για αυξήσεις κεφαλαίου στις μικρές τράπεζες πρέπει να ενθαρρυνθούν