Έως 7 Ιουνίου το deal Πειραιώς με Intrum, αξιοποιούνται 28 δισ. NPEs έναντι 320 εκατ – Ακολουθεί tier 2 ύψους 500 εκατ με 9%

Η τράπεζα Πειραιώς μεταθέτει το πρόβλημα των NPEs σε ένα επενδυτή την Intrum, χωρίς να πουλάει τα προβληματικά δάνεια, εκδίδει tier 2 ύψους 500 εκατ και ταυτόχρονα μεταφέρει και 1200 εργαζόμενους εκτός ισολογισμού.


Το συνεχές ράλι της μετοχής της τράπεζας Πειραιώς που έφθασε στα 2,54 ευρώ ή 1,1 δισεκ. ευρώ κεφαλαιοποίηση δεν είναι τίποτε άλλο από προεξόφληση του deal με την Intrum.

Με βάση πληροφορίες έως τις 7 Ιουνίου - ίσως και στις 3 Ιουνίου με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου 2019 που θα είναι αισθητά βελτιωμένα θα ανακοινωθεί η συμφωνία Πειραιώς με Intrum.
Οι πτυχές του deal περιλαμβάνουν τις εξής παραμέτρους όπως έχει αναλύσει διεξοδικά το bankingnews.
-Η Πειραιώς θα διαθέσει προς αξιοποίηση τα 28 δισεκ. NPEs το σύνολο της RBU ή bad bank όπου έχουν ενσωματωθεί όλα τα προβληματικά δάνεια, θα δοθούν προς αξιοποίηση όλα τα collaterals και τα ακίνητα που έχει συγκεντρώσει η Πειραιώς και τα έχει ενσωματώσει στον ισολογισμό της.
Πρόκειται για διάθεση προς αξιοποίηση και όχι πώληση, δεν θα φύγουν από τον ισολογισμό της Πειραιώς τα 28 δισεκ. NPEs.
-Έναντι αυτού του deal η Πειραιώς θα λάβει περίπου 320 εκατ ευρώ και η Intrum εικάζεται ότι θα μπορεί να πετύχει με ορθολογική διαχείριση 60-80 εκατ ευρώ τον χρόνο καθαρό κέρδος.
-Με την RBU θα μεταφερθούν και περίπου 1200 εργαζόμενοι με 2ετείς συμβάσεις.


Έχει ζητηθεί να επινοικιαστούν οι εργαζόμενοι από την εταιρία διαχείρισης αλλά προφανώς διαφωνεί ο SSM επειδή με τον τρόπον αυτό δεν μειώνονται τα κόστη.
-Η Πειραιώς σχεδιάζει και έκδοση ομολογιακού tier 2 για να ενισχύσει τα κεφάλαια της κατά 500 εκατ ευρώ με επιτόκιο πέριξ του 9% τις προσεχείς εβδομάδες.
Φαίνεται ότι έχει βρεθεί σχήμα διεθνών επενδυτών που θα συμμετάσχουν σε αυτό το deal.
-Η Πειραιώς θα αποκτήσει δυνητικά - η διαδικασία των διαπραγματεύσεων βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση - 500 εκατ κεφάλαιο tier 2 και 320 εκατ ευρώ από την αξιοποίηση των 28 δισεκ. NPEs.
Τα 500 εκατ έχουν άμεση κεφαλαιακή επίδραση ενώ τα 320 εκατ ευρώ θα πρέπει να αφαιρεθούν κόστη και επίδραση στον ισολογισμό ώστε να προσμετρηθεί η επίδραση στα κεφάλαια.
Μάλλον θα είναι οριακή.
-Με το deal αυτό η Πειραιώς θα πληρώσει αρχές Δεκεμβρίου 2019 το επιτόκιο του Cocos το μετατρέψιμο ομόλογο των 2 δισεκ. που ανέρχεται σε 8% ή 160 εκατ ευρώ.
-Επίσης το deal αυτό θα περάσει από τις εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές.


Συμπέρασμα
Η τράπεζα Πειραιώς μεταθέτει το πρόβλημα των NPEs σε ένα επενδυτή την Intrum, χωρίς να πουλάει τα προβληματικά δάνεια, εκδίδει tier 2 ύψους 500 εκατ και ταυτόχρονα μεταφέρει και 1200 εργαζόμενους εκτός ισολογισμού.
Έτσι μειώνει τα κόστη, βρίσκεται κεφάλαια και παρουσιάζει στην αγορά μια εμπροσθοβαρή λύση για την μείωση των προβληματικών της δανείων.
Τα 6,48 δισεκ. κεφάλαια θα αυξηθούν.
Πρόκειται για ένα deal που θα χαρακτηριστεί credit positive από τους διεθνείς επενδυτές για την τράπεζα Πειραιώς.
Να σημειωθεί ότι στις 3 Ιουνίου θα ανακοινώσει αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2019 τα οποία θα εμφανίζουν αξιόλογη βελτίωση.