Έως τις 8-9 Νοεμβρίου η νέα επικεφαλής του SSM μάλλον η Donnery

Κατά ορισμένες πληροφορίες η Ιρλανδέζα Donnery διάκειται θετικά στο σχέδιο τιτλοποίησης έως 20 δισεκ. προβληματικών δανείων στην Ελλάδα μέσω κρατικών εγγυήσεων στα ομολογιακά δάνεια που θα εκδώσουν οι τράπεζες.


Στις 8 ή 9 Νοεμβρίου κατά πάσα πιθανότητα θα εκλεγεί η αντικαταστάτης της Daniel Nouy ως επικεφαλής του SSM του Μόνιμου Εποπτικού Μηχανισμού των Τραπεζών, δηλαδή μετά τα stress tests των ευρωπαικών τραπεζών που θα ανακοινωθούν στις 2 Νοεμβρίου 2018.
Κατά το πιθανότερο σενάριο μεταξύ των 3 υποψηφίων τις μεγαλύτερες πιθανότητες εμφανίζει η Ιρλανδέζα Sharon Donnery και ακολουθεί ο Ιταλός Enria και ο Γάλλος Robert Ophele της Ρυθμιστικής Αρχής της Γαλλίας.
Κατά ορισμένες πληροφορίες η Ιρλανδέζα Donery διάκειται θετικά στο σχέδιο τιτλοποίησης έως 20 δισεκ. προβληματικών δανείων στην Ελλάδα μέσω κρατικών εγγυήσεων στα ομολογιακά δάνεια που θα εκδώσουν οι τράπεζες.


Το σχέδιο είναι οι τράπεζες συνολικά να τιτλοποιήσουν έως 20 δισεκ. προβληματικά δάνεια και οι τράπεζες να εκδώσουν έως 6-7 δισεκ. τραπεζικά δάνεια senior bond - κύρια ομόλογα που θα φέρουν την εγγύηση του δημοσίου.
Να σημειωθεί ότι εφόσον το σχέδιο αυτό υιοθετηθεί θα απαιτηθούν 5-7 μήνες προετοιμασίας, οπότε μάλλον είναι απίθανο να προλάβει η τωρινή κυβέρνηση να το υλοποιήσει.
Το βασικό ζήτημα είναι ότι πρέπει να ξεπεραστεί το θέμα του state aid δηλαδή της κρατικής βοήθειας.


Ο SSM πάντως διάκειται θετικά στην λύση της τιτλοποίησης NPLs και προφανώς οι αποφάσεις θα παρθούν από την αντικαταστάτρια της D. Nouy από την Ιρλανδέζα Donery.
Στα 3 από 2 έτη... ο χρόνος διαγραφής νέων NPLs
Να αυξηθούν από 2 έτη στα 3 έτη ο χρόνος διαγραφής των κόκκινων δανείων τα οποία δεν φέρουν διασφάλιση εξετάζουν οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές.
Στόχος είναι να δοθεί περισσότερος χρόνος στις τράπεζες και να μετριαστεί σε κάποιο βαθμό η κεφαλαιακή πίεση που ασκείται ειδικά στις ελληνικές τράπεζες.
Το ζήτημα φαίνεται να γίνεται εξόχως πιεστικό για κάποιες κράτη μέλη όπως η Ελλάδα ή η Ιταλία που διαθέτουν 88 και 239 δισεκ. αντίστοιχα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα
Οι τράπεζες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ήδη προετοιμάζονται για το Addendum

Τι είναι το Addendum:

Είναι το νέο πλαίσιο αντιμετώπισης των νέων προβληματικών δανείων που περιλαμβάνει π.χ. το coverage ratio στα στεγαστικά να φθάσει κατ΄ ελάχιστο σε ενοποιημένη βάση στο 50% κ.α.
Από τον Απρίλιο του 2018, οι τράπεζες υποχρεούνται για τα νέα προβληματικά δάνεια να τα διαγράφουν στο πέρας των 2 ετών εάν πρόκειται για δάνεια που δεν φέρουν εξασφαλίσεις και σε 7 χρόνια όταν τα δάνεια φέρουν εγγυήσεις.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να επιδείξει μεγαλύτερη ελαστικότητα στην ταχύτητα εφαρμογής των νέων κανονισμών για το ύψος των προβλέψεων που θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει οι τράπεζες για να αντιμετωπίζουν τα νέα επισφαλή δάνειά τους.


Η ΕΕ επιδιώκει να διευθετηθεί το πρόβλημα των επισφαλών δανείων ύψους 860 δισ. ευρώ, στο οποίο αποδίδεται η δυσκολία διάθεσης ρευστότητας στις επιχειρήσεις και η καθυστέρηση της ανάπτυξης.