Στα 15 δισ.  θα μειωθούν  οι αγορές ομολόγων

Ο Draghi θα ανακοινώσει ότι η ποσοτική χαλάρωση τελειώνει τέλη του 2018 ωστόσο θα αφήσει παράθυρο επέκτασης εάν το απαιτήσουν οι συνθήκες.

Τον Δεκέμβριο του 2018 θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αγοράς τίτλων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το επονομαζόμενο QE, σύμφωνα με την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, το οποίο συνεδρίασε σήμερα. 


Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΕΚΤ, οι αγορές τίτλων θα συνεχιστούν με ρυθμό 30 δισ. ευρώ μηνιαίως έως τον προσεχή Σεπτέμβριο, ενώ αργότερα και έως τον Δεκέμβριο ο ρυθμός θα μειωθεί στα 15 δισ. ευρώ μηνιαίως.Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:
Έφθασε η ώρα για το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ;Σήμερα 14 Ιουνίου 2018 στην κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ...είναι πολύ πιθανό ο Draghi ο επικεφαλής της ΕΚΤ να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα για το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης.


Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από την Λετονία στην οποία ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, Ilmars Rimsevics, κατηγορείται για διαφθορά. 


Με βάση ενδείξεις ο Draghi θα ανακοινώσει ότι η ποσοτική χαλάρωση τελειώνει τέλη του 2018 ωστόσο θα αφήσει παράθυρο επέκτασης εάν το απαιτήσουν οι συνθήκες.
Έχοντας αγοράσει 1,5 τρισεκ. ευρωπαικά assets κυρίως κρατικά ομόλογα αλλά και εταιρικά ομόλογα, έχοντας προκαλέσει μια ιστορικών διαστάσεων στρέβλωση στις αποδόσεις των ομολόγων αφού πλην Ελβετίας είχε φθάσει 112 ομόλογα κυρίως μεσοβραχυχρόνιας διάρκειας να έχουν αρνητική απόδοση...έφθασε ο καιρός του τέλους.
Πρώτη ήταν η FED που άνοιξε τον κύκλο κατάργησης των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης και ακολουθεί και η ΕΚΤ.
Το βασικό ζήτημα όμως είναι πως θα αντιδράσουν οι αγορές που "καλοέμαθαν" από την ποσοτική χαλάρωση και πλέον θα πρέπει οι αγορές να προσαρμοστούν σε υψηλότερα επιτόκια και αποδόσεις ομολόγων.


Επίσης κρίσιμο ερώτημα είναι πότε θα αυξηθούν τα επιτόκια παρέμβασης;
Εκτιμάται ότι η πρώτη αύξηση θα έρθει το β΄ 6μηνο του 2019 και προφανώς θα ξεκινήσει από το αρνητικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων και όχι από το βασικό παρεμβατικό επιτοκίο.
Υπενθυμίζεται ότι το βασικό επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης είναι 0%
Το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων -0,40%
Το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης 0,25%
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Peter Praet, ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας, Klass Knot και ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος της ΕΚΤ, Jens Weidmann, έστρωσαν το έδαφος για την κατάργηση του QE έως το τέλος του 2018.Και οι τρεις αξιωματούχοι σε δηλώσεις τους το περασμένο διάστημα προανήγγειλαν το τέλος του προγράμματος αγορών ομολόγων καθώς ο πληθωρισμός κινείται σταδιακά προς την επίτευξη του στόχο της ΕΚΤ, δηλ. λίγο πιο κάτω από το 2%.


Μάλιστα, ο Weidmann χαρακτήρισε εύλογες τις προσδοκίες της αγοράς για τον τερματισμό του QE έως το τέλος του 2018.
Όπως δήλωσε, ο πληθωρισμός επιστρέφει σταδιακά στον στόχο της ΕΚΤ ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνει το πρώτο βήμα προς την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής.
Από την πλευρά του, ο Praet δήλωσε ότι η σημαντική ανάκαμψη της ευρωζώνης και οι όλο και πιο εμφανείς μισθολογικές πιέσεις ενισχύουν την εμπιστοσύνη της ΕΚΤ ότι ο πληθωρισμός κινείται στο σωστό δρόμο για να φτάσει τον στόχο.
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας, Klass Knot, οποίος τόνισε θα ήταν εύλογο να ανακοινωθεί το τέλος του QE σύντομα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το outlook του πληθωρισμού είναι σταθερό ενώ πλέον η οικονομία εξαρτάται λιγότερα από τα νομισματικά μέτρα.
Έτσι, το πιο αμφιλεγόμενο θέμα συζήτησης στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 14 Ιουνίου θα είναι το αν η ΕΚΤ διακηρύξει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης έχει ανακάμψει αρκετά, ώστε να ολοκληρωθεί το QE σε κάποια στιγμή μέσα στο 2018.


Τα «γεράκια» του Συμβουλίου, θεωρούν ότι η ΕΚΤ πρέπει να δεσμευθεί ότι θα σταματήσει τις αγορές ομολόγων.
Ωστόσο, η τράπεζα έχει υποσχεθεί να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων έως ότου το Συμβούλιο «δει μία βιώσιμη προσαρμογή στην πορεία του πληθωρισμού που να είναι συνεπής με τον στόχο της».
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είναι σήμερα 1,5%, χαμηλότερος από τον στόχο της ΕΚΤ που είναι λίγο κάτω από το 2%.
Λίγοι αναμένουν ότι θα φθάσει το επίπεδο αυτό σύντομα.


Οι χρηματοπιστωτικές αγορές θεωρούν ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει την ευελιξία της αναφορικά με το QE.
Αλλά οι αντιδράσεις των αγορών θα εξαρτηθούν κυρίως από το αν το πρόγραμμα δεν θα έχει ημερομηνία λήξης, αλλά και από τις εξελίξεις στη Νότια Ευρώπη.
Βέβαια, η ΕΚΤ μπορεί να εξετάσει να προχωρήσει σε επέκταση του χρονικού ορίου για τις αγορές κρατικών ομολόγων εάν δεν επιτευχθεί το επόμενο διάστημα ο στόχος της ενίσχυσης του πληθωρισμού κοντά στο 2% 


Νέα κρίση προ των πυλών με αφορμή τα ομόλογα;
Όπως είναι απόλυτα φυσικό η σημερινή εικόνα των αγορών Ελλάδας, Ισπανίας και Ιταλίας (τόσο ομολογιακών όσο και μετοχικών) φέρνει στις μνήμες αρκετών δυσάρεστες αναμνήσεις, ειδικά στην προοπτική η ΕΚΤ να σταματήσει να στηρίζει τις αγορές ομολόγων.
Μία νέα κρίση στον ευρωπαϊκό Νότο με το κόστος δανεισμού κυρίως Ελλάδας και Ιταλίας (δηλαδή οι χώρες με το μεγαλύτερο χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη) να εκτοξεύεται θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες περιπέτειες τις εύθραυστες ισορροπίες της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Ταυτόχρονα η Ελλάδα προετοιμάζεται να «βγει» στις αγορές, κίνηση η οποία συνεχώς αναβάλλεται από το οικονομικό επιτελείο, καθώς αναζητά καλύτερες συνθήκες από τις υπάρχουσες, μιας και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να δανειστεί με επιτόκια που φθάνουν το 5%!
Σαφώς η Ισπανία βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από τις άλλες δύο μεσογειακές χώρες, μιας και σημειώνει καλό ρυθμό ανάπτυξης, έχει συμμαζέψει σημαντικά τα δημοσιονομικά της μεγέθη, ενώ οι τράπεζές της εμφανίζονται περισσότερο υγιείς από ότι στο παρελθόν.
Από τη μεριά τους οι χώρες του Βορρά ή του επονομαζόμενου σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης, μοιάζουν να μην ενδιαφέρονται διόλου για τα δεινά των Νότιων εταίρων τους, πιέζοντας συνεχώς για λήξη του QE.

Τα πέντε κρίσιμα ερωτήματα

Πέντε είναι τα βασικά ερωτήματα που απασχολούν τους επενδυτές.
1. Τι θα κάνει η ΕΚΤ σήμερα Πέμπτη (14/6/2018);
Βάσει των τελευταίων σχολίων από τους κεντρικούς τραπεζίτης, στην ατζέντα θα είναι το τέλος του προγράμματος αγορών ομολόγων.
Με δεδομένο ότι μια αλλαγή πολιτικής είναι αναμενόμενη, το εάν η ανακοίνωση θα έρθει αυτόν ή τον επόμενο μήνα είναι λιγότερο σημαντική.
Η ΕΚΤ θα παρουσιάσει επίσης τις τελευταίες προβλέψεις της σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, που αναμένεται να εξεταστούν εξονυχιστικά για στοιχεία σχετικά με την έξοδο από το QE.
Οι προβλέψεις πιθανόν να περιλαμβάνουν υψηλότερο πληθωρισμό αλλά μικρότερη ανάπτυξη.


2. Εάν όχι τον Ιούνιο, πότε θα αλλάξει η πολιτική της ΕΚΤ;
Για πολλούς οικονομολόγους, οι ελιγμοί για το forward guidance της ΕΚΤ, που περιλαμβάνει το outlook των αγορών assets και τα επιτόκια, είναι πιθανότερο να έρθουν τον Ιούλιο και όχι τον Ιούνιο.
Στη συνέχεια, πιθανότατα θα περιγράψει τα σχέδια για την ολοκλήρωση του QE μέχρι το τέλος του έτους, ενώ θα περιορίσει τις προσδοκίες της αγοράς για αύξηση των επιτοκίων.
Ωστόσο, αναμένεται κάποια βραχυπρόθεσμη επιφυλακτικότητα, δεδομένης της υποχώρησης των οικονομικών στοιχείων και της αβεβαιότητας στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.
Σημειώνεται ότι η Goldman Sachs αναμένει ότι το QE θα τερματιστεί μέχρι τα τέλη του 2018, με την πρώτη αύξηση των επιτοκίων να έρχεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2019. 


3. Εάν θελήσει η ΕΚΤ θα επεκτείνει τα νομισματικά μέτρα;
Η γρήγορη απάντηση είναι όχι ή όχι στην πραγματικά εάν δεν επανασχεδιάσει το πλαίσιο, κάτι που πολιτικά είναι μη βιώσιμο όταν η οικονομία είναι σε αξιοπρεπή μορφή και ο πληθωρισμός ενισχύεται.
Η ΕΚΤ αντιμετωπίζει μια έλλειψη ομολόγων προς αγορά κάτι που ενισχύει την άποψη περί ολοκλήρωση του QE πιο γρήγορα.
Ωστόσο, το ερώτημα σχετικά με την επέκταση των αγορών ομολόγων προέκυψε πρόσφατα, καθώς ορισμένοι επενδυτές αμφισβητούν τη στρατηγική εξόδου της ΕΚΤ από το QE λόγω της ανόδου στο κόστος δανεισμού της Ιταλίας.


4. Πως η Ιταλία μπορεί να επηρεάσει τα σχέδια εξόδου της ΕΚΤ από το QE;
Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο η Ιταλία θα συζητηθεί, εάν όχι στη συνεδρίαση τότε στις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Centeno, στη συνέντευξη Τύπου.
Εν μέρει έχει επιστρέψει η ηρεμία στην αγορά ομολόγων της Ιταλίας καθώς το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών έχει αποτραπεί επί του παρόντος, αλλά καθώς η νέα κυβέρνηση εφαρμόζει την αύξηση την αύξηση των δαπανών ερχόμενη σε σύγκρουση με την ΕΕ, η αβεβαιότητα θα επιστρέψει.
Αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση τον μελλοντικό ρόλο της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η ΕΚΤ μείωσε τις αγορές ιταλικών κρατικών ομολόγων το Μάιο.
Η τράπεζα προσπάθησε να αντικρούσει τις κατηγορίες από την Ιταλία ότι σκοπίμως αγόρασε λιγότερα ιταλικά ομόλογα για να επηρεάσει τη δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης.


5. Θα επιτευχθεί ο στόχος για τον πληθωρισμό;
Ο επίμονος χαμηλός πληθωρισμός στην ευρωζώνη σημείωσε άνοδο κατά 1,9% τον Μάιο, θέτοντας την πορεία των τιμών εντός του εύρους που έχει θέσει για τον στόχο η ΕΚΤ.