Επιχειρηματικές 'κηδείες' και κλάμα των 'φτωχών συγγενών' φέρνουν οι πωλήσεις στα funds των κόκκινων δανείων

Επιχειρηματικές "κηδείες" με ταυτόχρονο κλάμα των "φτωχών" συγγενών έρχονται στους επόμενους μήνες, την ώρα που η "επιστροφή στην κανονικότητα" διαφημίζεται από την κυβέρνηση και η "μεγάλη αλλαγή που έρχεται με τις κάλπες" εξαγγέλλεται από την Νέα Δημοκρατία.


Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις των τραπεζών, μέχρι το τέλος του 2019 θα έχουν πουλήσει σε ξένους επενδυτές - διαχειριστές κόκκινα δάνεια άνω των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αν σε αυτά προστεθούν τα ήδη πωληθέντα, πλησιάζουμε σε αξία τα 60 δισεκατομμύρια!

Στο "καλάθι" των δανείων που πωλούνται είναι επιχειρηματικά, στεγαστικά, καταναλωτικά - κάρτες, ναυτιλιακά. Συμπεριλαμβάνονται και αυτά που έχουν εξασφαλίσεις, ενώ, όπως φαίνεται, καμία προστασία δεν πρόκειται να υπάρξει για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, καθώς και για όσους έχουν υπογράψει "εγγυητές".

Τα ξένα funds που αγοράζουν μπιρ παρά τα δάνεια (από 3% της ονομαστικής αξίας(!) μέχρι το πολύ 25%), έχουν συγκεκριμένο χρόνο από το καταστατικό τους προκειμένου να πάρουν πίσω τα χρήματα που επένδυσαν, συν φυσικά το κέρδος τους.

Αυτό σημαίνει ότι οι διαδικασίες που θα ξεκινήσουν, θα είναι εξπρές. Και δεν έχουν κανένα απολύτως λόγο ή δέσμευση, ούτε να συζητήσουν πολλά - πολλά με αυτόν που χρωστάει, ούτε να προστατέψουν τον μη έχοντα να πληρώσει, ούτε να του δώσουν μια δεύτερη ή τρίτη ευκαιρία.


Μπαμ και κάτω!

Η νέα...κανονικότητα που διαφημίζεται από τους κυβερνώντες, έχει σίγουρα δεκάδες μεγάλες επιχειρηματικές κηδείες, εκατοντάδες μικρομεσαίων επιχειρηματιών και πολλές χιλιάδες "φτωχών" ή φτωχών συγγενών.

Γνωστά και άγνωστα ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου, χωρίς την προστασία του "φίλου" τραπεζίτη ή του κομματικού φίλου μεσάζοντα - βουλευτή, θα χάσουν εν μια νυκτί τις επιχειρήσεις τους. (Βέβαια, μεγάλο μέρος αυτών των επιχειρηματιών, έπρεπε ήδη να τις έχουν χάσει, αλλά με διάφορα "ελληνικού τύπου" τερτίπια, τις κρατούσαν υπό τον έλεγχό τους, το "έπαιζαν"¨αφεντικά και έπαιρναν τους διόλου ευκαταφρόνητους μισθούς, άσχετα αν ήταν υποθηκευμένα στις τράπεζες μέχρι και τα ...πόμολα των γραφείων τους!)


Αντίστοιχη η εικόνα "κηδείας" και για τους δεκάδες χιλιάδες ιδιώτες δανειολήπτες.Μαζί με τα ...ξερά, αυτούς που είχαν και δεν πλήρωναν (περί το 25%) θα καούν και τα ...χλωρά, αυτοί δηλαδή που καταστράφηκαν από την πολιτική των τριών μνημονίων και την οικονομική κατάρρευση της χώρας.

Το ερώτημα, αφού το "μπαλάκι" φεύγει από τους τραπεζίτες και περνά στα funds, είναι πως θα αντιμετωπίσει την κατάσταση το πολιτικό σύστημα. Τα ψέματα τελειώνουν και το...κουλουράκι με τον καφέ μετά τις "κηδείες", κάθε άλλο παρά αρκεί για να χορτάσει τους "πάνσοφους" και "αγωνιστές" ψηφοφόρουςΊσως αυτή να είναι και μια καλή ευκαιρία, μέσα από την καταστροφή, να απαλλαγεί η ελληνική κοινωνία από τους γελοίους τύπους της πολιτικής που η μόνη δουλειά που ξέρουν να κάνουν είναι να "παπαρδελίζουν" στα τηλεπαράθυρα, να κάνουν αναρτήσεις στο twitter και να κατηγορούν ο ένας τον άλλον για τη ...διαπλοκή.Βασίλης Βαλαμβάνος, vasval9@gmail.com