Εθνική Πανγαία: Γιατί ανέστειλε την έκδοση του ομολογιακού

Η επέλαση του λαϊκισμού στην Ιταλία, o νέος μεγάλος πονοκέφαλος της Ευρώπης, που υπήρξε μία από τις αιτίες αύξησης των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, κατέστησε μονόδρομο για την Εθνική Πανγαία, την αναβολή της διαδικασίας προσφοράς ομολογιών 400 εκατ. ευρώ. 

Αυτό αναφέρουν πηγές προσκείμενες στη διοίκηση της εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, τονίζοντας ότι, παρά τα καλά θεμελιώδη μεγέθη της Εθνικής Πανγαία, η διεθνής επενδυτική κοινότητα έχει ως σημείο αναφοράς το ελληνικό αξιόχρεο.


Ως εκ τούτου, όπως επισημαίνουν, η "έξοδος" στις αγορές της ΑΕΕΑΠ θα συνοδευόταν, σύμφωνα με τις προβλέψεις, με ένα υψηλό επιτόκιο ενδεχομένως άνω του 4%.

"Η Ελλάδα υποβαθμίζει το αξιόχρεο της Εθνικής Πανγαία, με τους διεθνείς επενδυτές, που επιθυμούν να αντλήσουν ρευστότητα, να θεωρούν πιο συμφέρουσα την αγορά ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, σε σχέση με τα ομόλογα μίας εταιρείας" σχολιάζουν πηγές της ΑΕΕΑΠ.

Όπως εξηγούν, η αύξηση του spread των ελληνικών ομολόγων, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη προσθήκη spread 30 μονάδων βάσης που συνδέεται με την αρχική προσπάθεια εξόδου της εταιρείας στις διεθνείς αγορές ομολόγων ως "first-time issuer", κατέστησε ασύμφορη την έκδοση ομολογιών έως 400 εκατ. ευρώ.

Με την ομολογιακή έκδοση, η Εθνική Πανγαία σχεδίαζε την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού της, ως επί το πλείστον της Pimco, η οποία είχε καλύψει το ομολογιακό, ύψους 238 εκατ. ευρώ, που η ΑΕΕΑΠ είχε εκδώσει το 2014.


Πλέον, η Εθνική Πανγαία προσανατολίζεται στην απόκτηση rating, ενώ διαθέτει γραμμές χρηματοδότησης από την Alpha Bank, την τράπεζα Πειραιώς και την τράπεζα Κύπρου. Ως νέος χρονικός ορίζοντας για την έκδοση του ομολογιακού προσδιορίζεται είτε μέσα καλοκαιριού είτε τέλη χρονιάς-αρχές 2019.

Όσον αφορά τις κινήσεις της Invel σε σχέση με τη συμφωνία που διαθέτει με την Εθνική Τράπεζα για την απόκτηση του 32,66% που διαθέτει το τραπεζικό ίδρυμα στην Εθνική Πανγαία τα δεδομένα έχουν ως εξής. Από την 1η Ιουλίου η ΕΤΕ έχει τη δυνατότητα να ζητήσει από την Invel να αγοράσει το 32,66% (σε τιμή που προσδιορίζεται βάσει μηχανισμού που προβλέπεται από την αρχική συμφωνία). Από την 1η Ιουλίου και η Invel μπορεί να ζητήσει να αγοράσει το εν λόγω ποσοστό, με την τράπεζα να μην έχει από την 1η Ιανουαρίου τον έλεγχο του διοικητικού συμβουλίου της ΑΕΕΑΠ, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα την ενοποιεί.


Επενδύσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ

Τα ξένα funds που ελέγχουν τμήμα του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Πανγαία, εκτιμούν, όπως αναφέρουν στελέχη της ΑΕΕΑΠ, ότι η ελληνική αγορά ακινήτων έχει πιάσει "πάτο" και θα ανακάμψει.

Την επόμενη διετία η εταιρεία προγραμματίζει επενδύσεις, έως 700 εκατ. ευρώ, αξιολογώντας επενδυτικές ευκαιρίες που σχετίζονται με "πακέτα" ιδιοκτησιών, που βγαίνουν στην ελληνική αγορά, όπως και με ακίνητα στο εξωτερικό σε χώρες, όπως η Κύπρος, η Ιταλία και η Βουλγαρία. Στο στόχαστρο ακόμη της εταιρείας βρίσκεται και οκλάδος των ξενοδοχείων, με την Εθνική Πανγαία να εξετάζει το ενδεχόμενο της απόκτησης ποιοτικών ξενοδοχείων. Η εισηγμένη, εξάλλου, πρόσφατα, απέκτησε το ξενοδοχείο Lazart Hotel στη Θεσσαλονίκη.

Σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια, όπως σχολιάζουν πηγές της διοίκησης της ΑΕΕΑΠ, η Εθνική Πανγαία έχει βελτιώσει σημαντικά τις επιδόσεις της, με την αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της να ανέρχεται σε 1,6 δισ. ευρώ.