Γ. Δραγασάκης: Οι ρυθμίσεις για τα NPLs θα κρίνουν την ανάγκη νέων κεφαλαίων για τις τράπεζες

Ο τρόπος που θα αντιμετωπιστούν από την κυβέρνηση οι ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων, θα κρίνει και το εάν οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια,


 υπονόησε μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, θέτοντας ακόμη ερωτηματικό και για την πρόταση του ΤΧΣ η οποία προβλέπει παροχή κρατικών εγγυήσεων για να λειτουργήσει το σχήμα διαχείρισης κόκκινων δανείων. Σημειώνεται ότι η πρόταση που έχει υποβάλει η ΤτΕ ενέχει την ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης, καθώς προβλέπει χρήση του αναβολλόμενου φόρου για την μείωση των NPEs.

Ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι η όποια ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια πρέπει οπωσδήποτε να προσμετρά αθροιστικά τις κοινωνικές συνέπειες, τις δημοσιονομικού τύπου συνέπειες και τις συνέπειες στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Συμφώνησε πάντως με τη δήλωση Στουρνάρα, ότι τα δύσκολα για τις τράπεζες είναι στο παρελθόν.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο οι τράπεζες να χρειαστούν νέα κεφάλαια επανέλαβε πως "εάν δεν προσέξουμε τι ρυθμίσεις θα κάνουμε είναι μια πραγματικότητα ότι μπορεί να χρειαστούν νέες ανακεφαλαιοποιήσεις", και συμπλήρωσε: "Τι σημαίνει για παράδειγμα η λύση που προτείνει το ΤΧΣ ότι θα απαιτήσει εγγύηση του Δημοσίου;"


Ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε πως "δεν υπάρχει αυτόματος πιλότος για τα κόκκινα δάνεια", παραλείποντας να πει οτιδήποτε για την ολιγωρία της κυβέρνησης να δώσει λύση στο πρόβλημα.

Επίσης παρέθεσε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να καλυφθεί η ανακεφαλαιοποίηση λέγοντας τα εξής: "μια λύση είναι αυτή που έδωσε η Eurobank με τη θυγατρική της. Μια άλλη λύση είναι η τράπεζα να πουλήσει περιουσιακά της στοιχεία ή να κάνει Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ). Αν δεν υπάρχουν αυτά, το κράτος όπως έκανε και παλαιότερα μπορεί να χρειαστεί να βάλει τα κεφάλαια. Είναι ένα πλαίσιο αυτό για να δούμε τις ρυθμίσεις για τα "κόκκινα δάνεια" και να τις αξιολογήσουμε".

Ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε πως "υπάρχουν συνέπειες στο πού θα βρούνε τα κεφάλαια και όλα αυτά είναι το πλαίσιο για μια ορθολογική συζήτηση για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Το πρόβλημα είναι πως ορισμένες δυνάμεις θυσιάζουν τη σοβαρότητα και υπευθυνότητα για να κάνουν αντιπολίτευση αλλά θεωρώ η δήλωση Στουρνάρα για το ότι τα δύσκολα για τις τράπεζες ανήκουν στο παρελθόν είναι σε θετική κατεύθυνση", είπε.