Γιατί χάθηκε ο ενθουσιασμός από μετοχές, ομόλογα ενώ η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο και οι τράπεζες πέρασαν το stress test;

Ως προς τις τράπεζες η μέτρια αναβάθμιση των τιμών στόχων από την Citigroup των ελληνικών τραπεζών αποδεικνύει ότι υπάρχουν ακόμη πολλά ανοικτά ζητήματα που δεν έχουν κλείσει.Ένα αξιοπερίεργο φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο με καθαρή έξοδο και οι τράπεζες πέρασαν το stress tests το χρηματιστήριο έχει χάσει πάλι την ορατότητα του, οι τραπεζικές μετοχές μεταξύ σφύρας και άκμονος έχουν χάσει την ανοδικότητα τους ενώ στα ομόλογα στασιμότητα...
«Αγόρασε στην φήμη και πούλα στην είδηση» αυτό το παλιό χρηματιστηριακό γνωμικό κυριαρχεί όμως η παράμετρος αυτή διαδραμάτισε ρόλο με ποσοστό μόλις 10% ή 15%.
Οι βασικοί λόγοι σχετίζονται με ένα πάζλ παραμέτρων.
Πάντως είναι ενδιαφέρον ότι στις τελευταίες αναλύσεις τους οι ξένοι οίκοι Goldman Sachs, Citigroup, Bank of America Merrill Lynch εκφράζουν επιφυλάξεις για πλήθος ζητημάτων.
Ως προς τις τράπεζες η μέτρια αναβάθμιση των τιμών στόχων από την Citigroup των ελληνικών τραπεζών αποδεικνύει ότι υπάρχουν ακόμη πολλά ανοικτά ζητήματα που δεν έχουν κλείσει.
1)Με την ανησυχία για την επόμενη ημέρα της Ελλάδος χωρίς μνημόνιο, χωρίς ΔΝΤ.
Ενώ με όρους πολιτικής σημειολογίας η υβριδική έξοδος της Ελλάδος από τα μνημόνια είναι μεγάλο άλμα προς τα εμπρός στην πράξη με όρους αγοράς οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί στο κατά πόσο το κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας που θα δημιουργηθεί θα απορροφά τους κραδασμούς σε τυχόν αναταράξεις στις αγορές.
2)Την βαθειά ανησυχία ότι το stress tests δεν θα ρίξει φως στο μουντό τραπεζικό τοπίο καθώς τα βασικά προβλήματα των τραπεζών όπως υποβαθμισμένη ποιότητα ισολογισμών και φτωχή κερδοφορία δεν έχουν αντιμετωπιστεί.
Το stress tests ήδη έχει πλήρως αποτιμηθεί και η αγορά αναζητάει το επόμενο επεισόδιο στο ελληνικό banking που θα έρθει τον Οκτώβριο του 2018 με το SREP την αξιολόγηση της κεφαλαιακής επάρκειας και του κεφαλαιακού αποθέματος.
3)Τα ευρύτερα θέματα γεωπολιτικής και ειδικά την Τουρκία που προκαλεί.
Σχεδόν επί καθημερινής βάσεως η Τουρκία και ο Erdogan προκαλούν την Ελλάδα και προφανώς αυτή η ένταση δεν προσθέτει ηρεμία...στο σύνθετο επενδυτικό περιβάλλον.
Στους παράγοντες αβεβαιότητας θα πρέπει να προστεθεί και το ζήτημα της εκλογικής αναμέτρησης στην Ελλάδα, οι παρεμβάσεις του αμερικανικού παράγοντα κ.α.
4)Η απόσυρση της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και τις επιπτώσεις που θα έχει στο τραπεζικό σύστημα και στις αγορές.
Ήδη και αυτό αποτυπώνεται στις ΗΠΑ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο έχει φθάσει στο 3%.
Η πορεία των αποδόσεων των ομολόγων στην Ευρώπη...αργά ή γρήγορα θα είναι ανοδική με πτώση των τιμών των ομολόγων.