Γιατί οι υποψήφιοι για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Alpha πρέπει να είναι από το εσωτερικό

Στην Alpha bank θα πρέπει οι υποψήφιοι να συναποφασίσουν ποιον προκρίνουν και να κατέλθει η τράπεζα στην διαδικασία με μια υποψηφιότητα.

Στις 26 Ιουλίου συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Alpha bank για να αναθέσει σε σύμβουλο την διαδικασία που θα τρέξει την εξεύρεση του διευθύνοντος συμβούλου στην τράπεζα.
Αν και η πρόσφατη εμπειρία της Εθνικής απέδειξε ότι οι διαδικασίες αυτές εγείρουν πολλά ερωτηματικά ο σχεδιασμός είναι τέλη Σεπτεμβρίου ή μέσα στον Οκτώβριο να έχει ξεκαθαρίσει το ζήτημα του διευθύνοντος συμβούλου. 


Η περίπτωση της Εθνικής τράπεζας είναι οδηγός.
Είναι άνευ ουσίας η αναζήτηση στελέχους για CEO στην Alpha bank εκτός της τράπεζας.... γιατί όπως υποστήριξε το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής και το ΤΧΣ...η εσωτερική λύση δικαιολογείται γιατί δίνει την αίσθηση της συνέχειας.
Αφού η συνέχεια είναι το ζητούμενο, ο νέος διευθύνων σύμβουλος μόνο στο εσωτερικό της Alpha bank πρέπει να αναζητηθεί και όλες οι άλλες επιλογές - εάν υπάρξουν - δεν θα έχουν καμία τύχη.
Το βασικό θέμα εδώ όμως είναι το εξής.
Στην διαγωνιστική διαδικασία πρέπει να εμφανιστεί ένας υποψήφιος, δύο υποψήφιοι, τέσσερις υποψήφιοι;


Πάλι θα πρέπει να δούμε το παράδειγμα της Εθνικής.
Συνολικά ερευνήθηκαν 62 τραπεζικά στελέχη ώστε να διαπιστωθεί εάν θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον και στο τέλος περιορίστηκαν σε 10 στελέχη τα οποία πέρασαν και από την διαδικασία της συνέντευξης.
Όμως τελικώς η επιλογή ήταν εσωτερική λύση και υποψήφιος από το εσωτερικό ήταν μόνο ένας ο οποίος και κέρδισε την διαδικασία.
Εάν στην Alpha bank εμφανιστούν να διεκδικούν την θέση του διευθύνοντος συμβούλου πάνω από ένας υποψήφιος τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στο εσωτερικό της τράπεζας;
Οι πολλοί ενδιαφερόμενοι από το εσωτερικό της τράπεζας μπορεί να δημιουργήσουν εντάσεις.
Τα περί εταιρικής διακυβέρνησης, διαδικασιών και άλλα συναφή δεν έχουν πολύ αξία πέραν από τους τύπους.


Στην Alpha bank θα πρέπει οι υποψήφιοι να συναποφασίσουν ποιον προκρίνουν και να κατέλθει η τράπεζα στην διαδικασία με μια υποψηφιότητα.
Θα δείξει συνοχή, σύμπλευση και κυρίως ότι η Alpha bank διατηρεί αυτή την συμπαγή εικόνα.