Γιατί το ταμιευτήριο έδειξε 'αντοχές' στην κρίση

Η αποταμίευση στα χρόνια της κρίσης και σήμερα.


 Οι επικεφαλής τμημάτων των συστημικών τραπεζών εξηγούν, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης, γιατί όλοι θυμήθηκαν τον παραδοσιακό λογαριασμό ταμιευτηρίου. Τα πρώτα σημάδια βελτίωσης των καταθέσεων. 

«Ασφαλές καταφύγιο» για τα νοικοκυριά αποτελεί το κλασικό βιβλιάριο ταμιευτηρίου, έστω κι αν σήμερα έχει ψηφιακή μορφή! Η κρίση όχι μόνο ανέδειξε την ανάγκη για αποταμίευση, επαναπροσδιορίζοντας τον ρόλο αλλά και τα όριά της, αλλά είχε ως αποτέλεσμα να «εμπλουτιστεί» το ταμιευτήριο με προγράμματα επιβράβευσης, δωρεάν συναλλαγές και ένα περιβάλλον ασφαλείας.

Όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα, οι καταθέσεις ταμιευτηρίου αποτελούν τη μοναδική κατηγορία καταθέσεων που διατήρησε τους όγκους της μέσα στην κρίση, αν και σημαντικά μειωμένους σε σχέση με μια δεκαετία πριν. Πάντως, παρά τις δύσκολες συνθήκες που περιόρισαν το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων και ως εκ τούτου, την αποταμιευτική τους δυνατότητα, προέβαλε ως επιτακτική η ανάγκη για μια πιο ορθολογική διαχείριση των εισοδημάτων.


Ετσι, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το τελευταίο έτος βλέπουμε να επιστρέφουν σταδιακά σημαντικά κεφάλαια από «στρώματα» και από το εξωτερικό. Η οικονομική ασφάλεια είναι πλέον το ζητούμενο των καιρών και η ανάγκη για αποταμίευση επανέρχεται δριμύτερη.

Σε σύνολο καταθέσεων 131.529 εκατ. ευρω το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, το ταμιευτήριο έχει τη «μερίδα του λέοντος» με ποσά ύψους 50,9 δισ. ευρώ. Εναν χρόνο πριν, το Σεπτέμβριο του 2017, οι καταθέσεις ταμιευτηρίου ήταν 49,2 δισ. ευρώ, σε σύνολο 122,4 δισ. ευρώ και στις αρχές του έτους (Ιανουάριος 2018), το ταμιευτήριο αφορούσε καταθέσεις νοικοκυριών, ύψους 49,8 δισ. ευρώ, σε σύνολο 124,6 δισ. ευρώ.


Το τοπίο αυτό σκιαγραφούν με δηλώσεις τους στο Euro2day.gr, οι επικεφαλής γενικοί διευθυντές των τεσσάρων συστημικών ομίλων της χώρας, ο κ. Ιάκωβος Γιαννακλής από τη Eurobank, ο κ. Ιωαν. Ιωαννίδης από την Alpha Bank ΑΛΦΑ +1,22%,ο κ. Γ. Γεωργόπουλος της Τράπεζας Πειραιώς και η κυρία Νέλλη Τζάκου από την Εθνική Τράπεζα.