Η ΕΚΤ τάσσεται υπέρ της πανευρωπαϊκής ασφάλισης καταθέσεων

Οι ερευνητές της κεντρικής τράπεζας εκτιμούν πως ένα ταμείο με κεφάλαια 38 δισ. ευρώ θα ήταν αρκετό για να καλύψει τους καταθέτες, ακόμα και σε πολύ σοβαρές κρίσεις.

Oι καταθέτες της ευρωζώνης θα βγουν αλώβητοι από μια κρίση, αν οι κυβερνήσεις τους συμφωνήσουν στη δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού προστασίας των καταθέσεων, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η έρευνα εστιάζει σε ορισμένες από τις αντιρρήσεις που έχουν κρατήσει πίσω τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Σχήματος Εγγύησης Καταθέσεων (EDIS), όπως οι ανησυχίες της Γερμανίας ότι θα κληθεί να πληρώσει τον λογαριασμό για προβλήματα άλλων.

Ένας τέτοιος μηχανισμός θα προστάτευε καταθέσεις ως και 100.000 ευρώ σε οποιαδήποτε τράπεζα, μέσω ενός ταμείου που θα χρηματοδοτείται από τράπεζες και θα καλύπτεται από τις κυβερνήσεις τους.

Οι ερευνητές της κεντρικής τράπεζας εκτιμούν πως ένα ταμείο με κεφάλαια 38 δισ. ευρώ δεν θα στέρευε ακόμα και αν το 10% των πιο επισφαλών τραπεζών της ευρωζώνης χρεοκοπούσε ταυτόχρονα και ο τραπεζικός τομέας υπέφερε απώλειες πολύ μεγαλύτερες από την τελευταία κρίση.

Αυτό σημαίνει πως το Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων (DIF) μπορεί να βασίζεται σε χρήματα που πληρώνονται από τις τράπεζες και οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να καταβάλουν νέους πόρους.

«Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι ένα πλήρως χρηματοδοτημένο DIF θα είναι αρκετό για να καλύψει πληρωμές ακόμα και σε πολύ σοβαρές κρίσεις, ακόμα και πιο σοβαρές από την παγκόσμια κρίση του 2007-2009», αναφέρουν οι έξι οικονομολόγοι στην έκθεση.