Η Eurobank δικαιολογεί premium ή discount έναντι της Alpha bank; 

Η Eurobank δεν μπορεί να ξεφύγει χρηματιστηριακά από την Alpha bank, οπότε βραχυπρόθεσμα θα έχουν παραπλήσια αξία με τάση όμως η Alpha bank να ξαναπεράσει πρώτη.


Ένα βασικό ερώτημα που ετέθη αμέσως μετά την πολύ επιτυχημένη στρατηγική κίνηση της Eurobank και του Fairfax να απορροφηθεί η Grivalia ήταν ποια είναι πλέον η δίκαιη αξία της Eurobank;

Όμως η ερώτηση αυτή ίσως να μην είναι και πολύ ορθή.
Η πιο σωστή ερώτηση είναι η Eurobank δικαιολογεί premium ή discount έναντι της Alpha bank;
Η Alpha bank απολαμβάνει εδώ και πολύ καιρό την πρωτιά στις κεφαλαιοποιήσεις στα 2 δισεκ. ευρώ ενώ η Eurobank έδινε μάχη να κρατηθεί στο 1 δισεκ. ευρώ. 


Η Alpha bank διατηρεί ένα πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού τα σημαντικά κεφάλαια και μάλιστα πλεόνασμα κοντά στα 3 δισεκ. ευρώ.
Με εφόδιο τα κεφάλαια και παρά το μειονέκτημα της δεύτερης χειρότερης επίδοσης στα NPEs η Alpha bank απολάμβανε την πρώτη θέση στο τραπεζικό σύστημα.
Η Eurobank από την άλλη ήταν σε χειρότερη θέση κεφαλαιακά από την Alpha bank αλλά προφανώς πολύ καλύτερη στα NPEs όχι μόνο σε απόλυτα μεγέθη αλλά σε ποιοτικούς δείκτες όπως το coverage ratio NPEs.
Όμως τα προφανώς λιγότερα κεφάλαια δικαιολογούσαν η Eurobank να διαπραγματεύεται με μεγάλο discount έναντι της Alpha bank.
Η απόφαση να απορροφηθεί η Grivalia προσθέτει στην Eurobank 900 εκατ κεφάλαια που ωστόσο θα εξαϋλωθούν λόγω της εμπροσθοβαρούς εξυγίανσης. 


Όμως ενώ η Eurobank θα έχει λιγότερα κεφάλαια θα δει ή θα ανοίξει πρώτη την πόρτα της εξόδου από την πολυετή τραπεζική κρίση.
Συν τοις άλλοις η Eurobank έχει αποδείξει καλύτερη συμπεριφορά στα κέρδη έναντι της Alpha bank που ακόμη ταλανίζεται από υψηλές προβλέψεις και την Κύπρο.
Μέχρι τώρα η αγορά έφερε και τις δύο τράπεζες σχεδόν στην ίδια κεφαλαιοποίηση (η Eurobank μαζί με την Grivalia).
Βραχυπρόθεσμα λοιπόν οι κεφαλαιοποιήσεις των δύο τραπεζών μπορεί να είναι σε παραπλήσιο επίπεδο.
Όμως η Alpha bank είναι φθηνότερη από την Eurobank με όρους P/BV δηλαδή η Alpha bank αποτιμάται στα 0,24 και η Eurobank 0,35.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ενώ η Alpha bank είναι υποτιμημένη έναντι της Eurobank...η Eurobank δικαιολογεί υψηλότερη αποτίμηση με όρους P/BV...
Πιο απλά.
Η Eurobank δεν μπορεί να ξεφύγει χρηματιστηριακά από την Alpha bank, οπότε βραχυπρόθεσμα θα έχουν παραπλήσια αξία με τάση όμως η Alpha bank να ξαναπεράσει πρώτη.