Η μεταφορά των τραπεζών από τον Δραγασάκη στον Φλαμπουράρη έχει στόχο την αναζήτηση άμεσων λύσεων

Η κυβέρνηση έχει διαγνώσει ότι οι τράπεζες εξελίσσονται σε πρόβλημα που θα επιβραδύνει την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας.

Η μεταφορά των τραπεζών ως αντικείμενο παρακολούθησης από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη στον Αλέκο Φλαμπουράρη υπουργός Επικρατείας με αντικείμενο τον καλύτερο συντονισμό του κυβερνητικού έργου έχει ως σκοπό...την άμεση λύση των προβλημάτων στον κλάδο.
Η κυβέρνηση έχει διαγνώσει ότι οι τράπεζες εξελίσσονται σε πρόβλημα που θα επιβραδύνει την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας. 

Έχει διαπιστωθεί αδυναμία εξόδου στις αγορές, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες απόπειρες με ομολογιακά tier 2 καθώς τα επιτόκια στο 9% ή 11% ή 14% δηλαδή αποτρεπτικά.
Επίσης εγείρονται σοβαρές αμφιβολίες για την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να πιάσουν τους στόχους μείωσης των NPEs θα πρέπει να μειώσουν τα προβληματικά δάνεια από 88 σε 18 δισεκ. έως το 2022 δηλαδή μείωση 70 δισεκ. σε 4 χρόνια. 

Με βάση ενδείξεις ο έλεγχος των τραπεζών από τον Φλαμπουράρη σχετίζεται με τις λύσεις που εξετάζει η ΕΚΤ αλλά και η ελληνική κυβέρνηση για τις ελληνικές τράπεζες.
Το bankingnews παρουσιάζει τα 3 εναλλακτικά σχέδια που έχει εξετάσει η ΕΚΤ ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα του υπέρογκου χαρτοφυλακίου προβληματικών δανείων και της αδυναμίας πρόσβασης στις αγορές. 

Η χρήση μέρους των 30 δισεκ. από το κεφαλαιακό απόθεμα του ελληνικού δημοσίου είναι μέρος των σχεδίων που επεξεργάζονται.

Ωστόσο η αξιοποίηση επειδή δεν θα γίνει για να καλυφθούν ανάγκες προϋπολογισμού αλλά οι τράπεζες, οι αγορές λογικά δεν θα αντιδράσουν αρνητικά. 

Ωστόσο το μοντέλο λύση για τις τράπεζες χρήζει προσοχή είτε για να μην θεωρηθεί state aid, είτε για να μην υπάρξουν άλλες νομικές εμπλοκές.