Η πρόταση για το ΛΕΠΕΤΕ 27-30 εκατ ετησίως για 3 ή 4 χρόνια 

Να σημειωθεί ότι η Πανγαία θα περάσει στον έλεγχο της Invel και η Εθνική Ασφαλιστική εάν δεν υπάρξει βελτίωση κλίματος δεν θα μπορεί να πωληθεί μέσω χρηματιστηρίου αλλά θα πρέπει να γίνει νέος διαγωνισμός.


Σε συνεχείς διαβουλεύσεις βρίσκονται η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας και ο υπουργός επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης για την υπόθεση του ΛΕΠΕΤΕ.
Το νέο στοιχείο είναι ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση με τους δανειστές για το θέμα αυτό.
Η κυβέρνηση προβάλλει το επιχείρημα ότι η Εθνική τράπεζα δεν θα μπορεί να πληρώνει τέτοιας κλίμακας υποχρέωση και φαίνεται ότι στις Βρυξέλλες δεν είναι αρνητικοί καθώς προέχει η σταθερότητα της τράπεζας.
Η βασική πρόταση την οποία φαίνεται να συγκλίνουν Εθνική, κυβέρνηση και μερίδα εργαζομένων είναι ότι η Εθνική τράπεζα παρ΄ ότι δεν έχει υποχρέωση να καλύπτει τα ελλείμματα του ειδικού λογαριασμού επικούρησης, θα εισφέρει 27-30 εκατ ευρώ ετησίως για 3 ή 4 χρόνια δηλαδή συνολικά στην 4ετία έως 120 εκατ και με αυτό τον τρόπο θα κλειδώσει οριστικά τις υποχρεώσεις προς τους εργαζομένους και συνταξιούχους.
Παράλληλα θα ξεκινήσει η μεταφορά των δικαιούχων του ΛΕΠΕΤΕ στο ΕΤΕΑΕΠ.
Δηλαδή η Εθνική αντί να πληρώνει κάθε χρόνο υποχρεώσεις 120 εκατ θα πληρώνει 27 με 30 εκατ κάθε χρόνια για 3 ή 4 χρόνια και με αυτό τον τρόπο κλείνει οριστικά τις υποχρεώσεις της προς το ΛΕΠΕΤΕ.
Η κίνηση αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δεσμευτική αλλά προαιρετική υποχρέωση την οποία θα ασκήσει η Εθνική στο πλαίσιο της εξεύρεσης λύσης. 


Εν τω μεταξύ η Χριστίνα Θεοφιλίδη θα αναλάβει από τις 17 Δεκεμβρίου 2018 καθήκοντα Γενικής Διευθύντριας στην Εθνική τράπεζα.
Η Θεοφιλίδη είχε πάνω από 20 χρόνια στην Eurobank και διαθέτει σημαντική τραπεζική εμπειρία στο retail banking.
Ο όμιλος σύντομα θα λάβει εγκρίσεις από την DGCom και τον SSM για 2ετή παράταση στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και της Πανγαία καθώς το χρονοδιάγραμμα εξαντλήθηκε στο 2018 και εκ των πραγμάτων χρειαζόταν χρονική παράταση.
Να σημειωθεί ότι η Πανγαία θα περάσει στον έλεγχο της Invel και η Εθνική Ασφαλιστική εάν δεν υπάρξει βελτίωση κλίματος δεν θα μπορεί να πωληθεί μέσω χρηματιστηρίου αλλά θα πρέπει να γίνει νέος διαγωνισμός.
Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η Εθνική Ασφαλιστική θα εξεταστεί εκ νέου προς το τέλος του 2019.