Ίχνη ξεπλύματος χρήματος θα ψάξουν οι εισαγγελείς για τον τέως αντιπρόεδρο της Jumbo

Αν υπάρχουν στοιχεία για τυχόν ξέπλυμα βρώμικου χρήματος θα ψάξουν οι ελληνικές δικαστικές αρχές

 στην υπόθεση αγοραπωλησίας πολυτελών ακινήτων από την (προσωπική) εταιρεία του τέως αντιπρόεδρου της Jumbo, Ευάγγελου Παπαευαγγέλου σε Κινέζους επενδυτές.


Η καταγγελία περί σπασίματος των capital controls στην Κίνα μέσω (τουλάχιστον 10 όπως λέγεται) POS ελληνικών τραπεζών, είναι σοβαρή αλλά θα γίνει σοβαρότερη αν διαπιστωθεί πως δεν δικαιολογείται η προέλευση του χρήματος, αν δηλαδή πρόκειται για χρήμα που διακινήθηκε προκειμένου να νομιμοποιηθεί μέσω της αγοράς των ακινήτων στην Ελλάδα. Επειδή μάλιστα το ποσό είναι τεράστιο (εκτιμάται πάνω από 50 εκατ. ευρώ) το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και αφορά - πέραν των άλλων - και τις σχέσεις των δυο χωρών.

Κι αυτό γιατί την ίδια περίοδο που γίνονταν οι πωλήσεις ακινήτων στην Κίνα είχαν επιβληθεί κεφαλαιακοί έλεγχοι (capital controls) με αποτέλεσμα αυτή η πρακτική να είναι παράνομη. Οι αγοραστές φέρονται ότι ξεπερνούσαν τα εμπόδια στην κίνηση κεφαλαίων μέσω της χρήσης των POS και παράλληλα έμπαιναν στο πρόγραμμα της Χρυσής Βίζα (και των προνομίων της).


Έρευνα για το θέμα διενεργεί και η Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τα πρώτα ευρήματα από την πλευρά των κινεζικών αρχών έχουν αποσταλεί ήδη στις ελληνικές τράπεζες, με τις οποίες φέρεται ότι συνεργαζόταν ο κ. Παπαευαγγέλου, καθώς και στις αρμόδιες ελληνικές αρχές.