Κανονισμός εργασίας - ΛΕΠΕΤΕ

Συνάδελφοι,

Ο Επιστημονικός Σύλλογος, πιστός στις αρχές και τις αξίες του από την ίδρυσή του μέχρι τώρα, αγωνίζεται για την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα μέλη του και όλοι οι εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα. Πρώτη προτεραιότητα για τον Σ.Ε.Π.Ε.Τ.Ε. αποτελούν σήμερα τα εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα, τα οποία πλήττονται ιδιαίτερα από την πολιτική που ακολουθεί η σημερινή Διοίκηση.

Αντί η Διοίκηση να σεβαστεί την ιστορική διαδρομή της Εθνικής Τράπεζας και να αποτελεί τον θεματοφύλακα της νομιμότητας και των θεσμών που έχουν θεσπιστεί για τη λειτουργία της αλλά και για την ανάπτυξη του προσωπικού της, παραβιάζει συνεχώς τον Κανονισμό Εργασίας σε βάρος των συναδέλφων της ιεραρχίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξή τους και την πορεία της Τράπεζας, ενώ αρνείται κατηγορηματικά να αναλάβει τις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις της απέναντι στον Λ.Ε.Π.Ε.Τ.Ε., θέτοντας εν αμφιβόλω τη διαβίωση των σημερινών αλλά και των μελλοντικών συνταξιούχων.

Η συστηματική παραβίαση του Κανονισμού Εργασίας, η απαξίωση του άξιου και ικανού ανθρώπινου δυναμικού της ιεραρχίας σε ό,τι αφορά στην υπηρεσιακή, βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη, η συνεχής έλευση ειδικών συνεργατών και συμβούλων που τοποθετούνται σε θέσεις ευθύνης χωρίς να γνωρίζουν το αντικείμενο, η έλλειψη σωστού οργανογράμματος, που να ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα και η καθυστέρηση στη λήψη σοβαρών αποφάσεων (κόκκινα δάνεια, ομογενοποίηση προσωπικού, ίσες ευκαιρίες για όλους, ίδια αμοιβή για την ίδια παρεχόμενη εργασία, συμμετοχή όλων στα αφαλιστικά μας ταμεία για τη βιωσιμότητά τους) αποσυντονίζουν και μαραζώνουν την άλλοτε κραταιά Εθνική Τράπεζα, που δυστυχώς σήμερα βρίσκεται στην 3η θέση του ανταγωνισμού.

Αυτή την Τράπεζα θέλουμε; Αυτή την Τράπεζα ονειρευόμαστε; Όχι βέβαια. Εμείς θέλουμε την Τράπεζα που γνωρίσαμε, την ηγέτιδα δύναμη που διαχρονικά στήριζε τη χώρα, την οικονομία και την κοινωνία. Δεν μας ενδιαφέρει η αλλαγή της φυσιογνωμίας της Τράπεζας ή εάν κάποιοι έχουν δεύτερες σκέψεις στο μυαλό τους για ενδεχόμενο τεμαχισμό ή πώλησή της και για αυτό το λόγο βιάζονται να τελειώνουν με τον Κανονισμό Εργασίας και με τον Λ.Ε.Π.Ε.Τ.Ε.

Ο Σ.Ε.Π.Ε.Τ.Ε. θα συνεχίσει να αγωνίζεται ώστε η Εθνική Τράπεζα να ανακτήσει την πρώτη θέση στην Ελλάδα με μοχλό το ανθρώπινο δυναμικό της και υπομόχλια τις σταθερές εργασιακές σχέσεις, τις δίκαιες αμοιβές, την δίκαιη εξέλιξη και φυσικά τις παροχές ασφάλισης και υγείας που δικαιούται. Για αυτό καλούμε τη Διοίκηση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, να σεβαστεί τη νομιμότητα και να τηρήσει τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της Τράπεζας απέναντι στον Κανονισμό Εργασίας και στον Λ.Ε.Π.Ε.Τ.Ε.

Ειδικότερα για τον Λ.Ε.Π.Ε.Τ.Ε, ο Επιστημονικός Σύλλογος θα αναλάβει να ενημερώσει τα αλλοδαπά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας για τη φυσιογνωμία του λογαριασμού επικούρησης, ότι δηλαδή είναι ένα πρωτοποριακό για την εποχή ίδρυσής του (1949) συνταξιοδοτικό FUND, του οποίου τη διαχείριση και την εγγύηση των καταβολών ανέκαθεν είχε η Εθνική Τράπεζα και αυτό πρέπει να τηρηθεί.

Συνάδελφοι,

Το προσεχές διάστημα είναι κρίσιμο για την πορεία του Λ.Ε.Π.Ε.Τ.Ε., για τη βιωσιμότητα του οποίου και την καταβολή των παροχών θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις. Σας θέλουμε συμπαραστάτες. Με τη συνδρομή των νομικών μας συμβούλων θα σας ενημερώνουμε ανελλιπώς και θα είμαστε στη διάθεση όσων συνταξιούχων επιθυμούν κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων ή/και αγωγών..


Σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή του Κανονισμού Εργασίας δεν υπάρχει πίστωση χρόνου για τη Διοίκηση. Πρέπει να υλοποιήσει τώρα τις συστάσεις του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την αυστηρή τήρηση του Κανονισμού Εργασίας και να κάνει συστάσεις στα Ανώτερα Διοικητικά Στελέχη της Τράπεζας για την πιστή εφαρμογή του. Διαφορετικά η άμεση προσφυγή στη δικαιοσύνη είναι μονόδρομος. Οι συνάδελφοι της ιεραρχίας δεν μπορεί να εμπαίζονται άλλο με τις συνεχείς τοποθετήσεις ειδικών συνεργατών σε θέσεις ευθύνης.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ