Καραμούζης: Δυσθεώρητο το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων

Οπως τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, για να επιστρέψουν οι τράπεζες στην κανονικότητα, ο ελέφαντας στο δωμάτιο που λέγεται μη εξυπηρετούμενα δάνεια, πρέπει να αντιμετωπιστεί επιτυχώς. 


Το δυσθεώρητο ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και την ανάπτυξη της οικονομίας έθεσε ως βασικές προϋποθέσεις για την εξασφάλιση ενός υγιούς τραπεζικού συστήματος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Νικόλαος Καραμούζης.

Μιλώντας εχθές στην εκπομπή Ρουά Ματ του ΣΚΑΙ, ο κος Καραμούζης χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη να βελτιωθούν περαιτέρω οι συνθήκες στην οικονομία και τις αγορές.

Αναφορικά με το σχέδιο που επεξεργάζονται τράπεζες και κυβέρνηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ανέφερε ότι υπάρχουν λεπτομέρειες που συζητούνται ωστόσο εκτίμησε ότι πιθανόν εντός της εβδομάδας να υπάρξει μία έντιμη συμφωνία.


Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει κάποια επιβράβευση για τους συνεπείς δανειολήπτες, ανέφερε ότι ήδη στις καλές επιχειρήσεις μειώνεται το κόστος χρηματοδότησης ενώ πρόσθεσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες να γίνει κάτι ανάλογο και στις περιπτώσεις των νοικοκυριών.

Χρειαζόμαστε ένα εύρωστο και πολύ δυνατό τραπεζικό σύστημα για να μπορέσουμε να σηματοδοτήσουμε την οικονομία, τους πελάτες, την ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε τράπεζες και πρόσβαση στις αγορές. Να έχουμε την εμπιστοσύνη των αγορών και των καταθετών για να επιστρέψουν οι καταθέτες. Ανάπτυξη χωρίς ένα ισχυρό και υγιές τραπεζικό σύστημα δεν είναι εφικτή, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κος Καραμούζης.


Το τραπεζικό σύστημα υπέστη σοβαρές συνέπειες από την κρίση, επεξήγησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζών, καθώς κατά την κρίση χάθηκαν οι μισές καταθέσεις, δηλαδή περί τα 117 δισ.

Τα μισά δάνεια δεν εξυπηρετούνται, περίπου 107 δισ. Αναγκαστήκαμε να δανειστούμε περίπου 160 δισ. στην κορύφωση της κρίσης από την ΕΚΤ. Όπως τονίζει ο κος Καραμούζης, οι συνθήκες σήμερα έχουν βελτιωθεί, κάτι το οποίο αποδείχθηκε και από τα stress tests του Ιουνίου του 18.

«Οι τράπεζες έχουν κεφαλαιακή επάρκεια, αλλά πρέπει να ομολογήσω ότι οι αγορές είναι προβληματισμένες στο κατά πόσον μπορούμε να εξυγιάνουμε τους ισολογισμούς μας χωρίς κεφαλαιακές ενέργειες αλλά από την άλλη πλευρά η ρευστότητα έχει βελτιωθεί. Το 2018 επέστρεψαν 8 εκατ. δυνητικές καταθέσεις και η πρόσβαση στις αγορές έχει βελτιωθεί.» Εξέφρασε.


Σύμφωνα με τον Κο Καραμούζη, υπάρχουν δύο μεγάλα προβλήματα που συνδέονται με τις τράπεζες και την ανάπτυξη.

Το πρώτο είναι ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που είναι δυσθεώρητο. Είναι 85 δισ. ευρώ, περίπου τα μισά δάνεια δεν εξυπηρετούνται.

Οι τράπεζες έχουν θέσει ένα φιλόδοξο και υπό προϋποθέσεις επιτεύξιμο, στόχο να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 50 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει συγκεκριμένα ο κος Καραμούζης, για να επιστρέψουν οι τράπεζες στην κανονικότητα, ο ελέφαντας στο δωμάτιο που λέγεται μη εξυπηρετούμενα δάνεια, πρέπει να αντιμετωπιστεί επιτυχώς.


Υγιής οικονομία πάει μαζί με υγιείς τράπεζες. Δεν μπορεί να υπάρξουν υγιείς τράπεζες χωρίς μία οικονομία που αναπτύσσεται ταχέως και χαίρει του κύρους και της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών.

Όσον αφορά το ζήτημα της πρώτης κατοικίας, η έννοια της προστασίας δεν υπάρχει σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, υπογραμμίζει, παραθέτοντας πως υπάρχουν αντ' αυτού διαδικασίες και πτωχευτικό δίκαιο.

«Έχουμε μία έντιμη συμφωνία αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις αλλά είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα, ίσως εντός της εβδομάδος να ολοκληρωθούν.», σημειώνει, ενημερώνοντας παράλληλα ότι ακόμη και σήμερα τα στελέχη των τραπεζών εργάζονται σκληρά. Εκτιμώ ότι οι διαφορές μπορεί να γεφυρωθούν αρκεί η συμφωνία να αφορά τις ασθενέστερες τάξεις και όχι τους κακοπληρωτές. Το 1/3 όσων έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη έχουν την οικονομική δυνατότητα