Καραμούζης: Εκανα στο ακέραιο το καθήκον μου στη Eurobank

«Η τράπεζα έχει ισχυρές βάσεις και άξια στελέχη και διοίκηση που θα την οδηγήσει με αυτοπεποίθηση στο νέο περιβάλλον»

 δηλώνει ο πρόεδρος του ομίλου που αποχωρεί από τη θέση του. Εισηγείται αλλαγές στο νόμο επιλογής στελεχών. 


Την αποχώρησή του από την προεδρία της Eurobank ανακοίνωσε πριν από λίγο, από το βήμα της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας, ο Νικόλαος Καραμούζης.

Υπενθυμίζεται ότι η αποχώρησή του είχε ανακοινωθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας προ ολίγων εβδομάδων και θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2019.

«Αποφάσισα να αποχωρήσω όπως ανακοίνωσα πριν από λίγες εβδομάδες. Αποχωρώ με ήσυχη τη συνείδησή μου ότι έκανα στο ακέραιο το καθήκον μου. Η τράπεζα έχει ισχυρές βάσεις και άξια στελέχη και διοίκηση που θα την οδηγήσει με αυτοπεποίθηση στο νέο περιβάλλον. Πρόκειται για μια επιτυχημένη τράπεζα, που αντιμετώπισε, μαζί της και εγώ, πολλές προκλήσεις και τα έφερε εις πέρας», τόνισε εμφανώς συγκινημένος.


«Παραμένω νέος, δημιουργικός και ανήσυχος. Διαθέτω απόθεμα εμπειρίας και δημιουργικότητας και θα αναζητήσω νέες προκλήσεις και εμπειρίες, ίσως και εκτός τραπεζικού κλάδου», συμπλήρωσε.


Την ίδια στιγμή, όμως, αναφέρθηκε και στο νόμο αξιολόγησης των στελεχών, τον οποίο χαρακτήρισε «καλό» σε γενικές γραμμές, ωστόσο, όπως είπε, πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις, γιατί οι διατάξεις του αποκλείουν προσωπικότητες κύρους, αξιόλογους καθηγητές και επικεφαλής ελεγκτικών εταιρειών, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Το πλαίσιο έχει περιοριστικές διατάξεις που δεν συναντάς σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, με αποτέλεσμα τα ΔΣ να στελεχώνονται από ξένα στελέχη, έμπειρα και καταρτισμένα αλλά χωρίς γνώση των τοπικών συνθηκών», τόνισε μεταξύ άλλων.


Προσέθεσε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα ισορροπημένο μείγμα προσωπικοτήτων και ειδικοτήτων στα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών, με τη συμμετοχή και μη τραπεζικών στελεχών. «Υπήρξε διακριτική μεταχείριση μη Ελλήνων πολιτών,καθώς αποκλείστηκαν όσοι είχαν οποιαδήποτε σχέση με το εγχώριο σύστημα. Ελπίζω ότι η κυβέρνηση σε στενή συνεργασία με το ΤΧΣ να εξετάσει με ευρύ πνεύμα την αναθεώρηση του νόμου στα συγκεκριμένα θέματα και να εναρμονίσει την ελληνική νομοθεσία με τους κανόνες της EBA, έτσι ώστε να ισχύσουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα όσα ισχύουν και στις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες».


Κάνοντας μια εκτίμηση για το μέλλον, δήλωσε: «Μακάρι ο επόμενος πρόεδρος της τράπεζας να είναι Ελληνας», εκτιμώντας ότι θα είναι καλό για την τράπεζα και για όλους καθώς θα λειτουργεί καλύτερα το Διοικητικό Συμβούλιο.


Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας τόνισε πως «εκ μέρους της οικογένειας της Eurobank και προσωπικά τον ευχαριστούμε για τις υπηρεσίες που προσέφερε».