Κομισιόν – Ντομπρόβσκις: Περιμένουμε από Τσακαλώτο – Στουρνάρα τις προτάσεις 

-Πόσο κοντά βρίσκονται η ελληνική κυβέρνηση και οι θεσμοί στο να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων;


Αυτή την ερώτηση υπέβαλε (μεταξύ άλλων) το ΑΜΠΕ στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις.

Η απάντηση:

Δουλεύουμε πάνω σε αυτό. Αναμένουμε προτάσεις από την κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες. Μάλιστα την εβδομάδα που μας πέρασε μίλησα με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και με τον πρόεδρο της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Στουρνάρα, για να συζητήσουμε τις πρωτοβουλίες οι οποίες σχεδιάζονται από την ελληνική κυβέρνηση και από την Τράπεζα της Ελλάδος.


ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα θέλατε να μας εξηγήσετε γιατί είναι σημαντική για τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού τομέα η μείωση των κόκκινων δανείων;

Η Ελλάδα έχει μακράν τον υψηλότερο δείκτη κόκκινων δανείων (ΝPLs) στην ΕΕ. Πάνω από το 40% των δανείων στην Ελλάδα είναι μη εξυπηρετούμενα, έναντι 3,4% που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ και 10% στην Ιταλία. Επομένως η διαφορά είναι τεράστια.


Τα κόκκινα δάνεια είναι το «τρωτό» σημείο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, άρα και πιθανή πηγή αστάθειας που παρεμποδίζει την ομαλή λειτουργία του και τον δανεισμό στην πραγματική οικονομία, στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά. Είναι λοιπόν ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Θα πρέπει να βρεθούν συστημικές διαρθρωτικές λύσεις, τόσο για τη μείωσή τους, όσο και για την αντιμετώπιση των βασικών αιτιών. Γι΄ αυτό το λόγο αναφέρθηκα και πριν στη δουλειά που πρέπει να γίνει με το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (ν. Κατσέλη). Θα πρέπει να βρεθεί η σωστή ισορροπία στην προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών αλλά την ίδια στιγμή να αποφευχθεί ο ηθικός κίνδυνος και τα κίνητρα για στρατηγική αθέτηση των υποχρεώσεων.