Μάχη για δύο στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών

Οι πρόεδροι της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την προεδρία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. 


Ξεκίνησε η μάχη για τη θέση του προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών καθώς στις 31 Μαρτίου λήγει η θητεία του νυν προέδρου Νίκου Καραμούζη.

Οι δύο πιο ισχυροί υποψήφιοι είναι ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γ. Χαντζηνικολάου και ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Κ. Μιχαηλίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Alpha Bank ΑΛΦΑ Β. Ράπανος δεν ενδιαφέρεται για την προεδρία της ΕΕΤ ενώ από τη Eurobank δεν αναμένεται επίσης υποψήφιος καθώς ο πρόεδρός της Νίκος Καραμούζης θα αποχωρήσει από τα καθήκοντά του στις 19 Μαΐου και αναμένεται να αντικατασταθεί από τον πρώην υπουργό Οικονομικών και πρώην τραπεζίτη (στην ΕΤΕ) Γ. Ζανιά.


Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κούρσα διαδοχής στην προεδρία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κρύβει πλούσιο παρασκήνιο, με τους δύο μονομάχους να διασταυρώνουν με έντονο τρόπο τα ξίφη τους. Το θέμα της επιλογής, δια ψήφου, του νέου προέδρου αναμένεται να συζητηθεί σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης εντός του Φεβρουαρίου. Ως επικρατέστερος, με βάση τις έως τώρα διαθέσιμες πληροφορίες, φέρεται ο πρόεδρος της μεγαλύτερης τράπεζας σε μερίδιο αγοράς, της Τράπεζας Πειραιώς.


Αξίζει να αναφερθεί ότι το έργο της ΕΕΤ τα επόμενα τουλάχιστον τρία χρόνια είναι κρίσιμο, κυρίως στο τμήμα του NPLs Forum, στο οποίο συμμετέχουν τα αρμόδια για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στελέχη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Όσον αφορά την καραμπόλα αλλαγών στις επιτροπές της Ένωσης, εκτιμάται ότι δεν θα είναι ευρείας κλίμακας αλλά λελογισμένη, με στελέχη μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών.