Πειραιώς: Περνούν τον πήχη για Amoeba δύο από τις 4 προσφορές

Οι δύο ενδιαφερόμενοι δίνουν τίμημα που ξεπερνά το 20% επί της ονομαστικής αξίας των προς πώληση «κόκκινων» δανείων της τράπεζας. Οι δύο «μονομάχοι» που φέρονται να είναι τα «φαβορί» και πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία .


Εντός των προσδοκιών τράπεζας και συμβούλου πώλησης φαίνεται να κινούνται οι δεσμευτικές προσφορές, οι οποίες κατατέθηκαν για το χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων εταιρικών δανείων, με εξασφαλίσεις επί της ακινήτων της Πειραιώς, ονομαστικής αξίας κοντά στα 2 δισ. ευρώ.

Παρότι η τράπεζα δεν έχει σχολιάσει τη διαδικασία από την έναρξή της, παραμένοντας σταθερά στην ίδια γραμμή, πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι οι προσφορές των Bain και Davidson Kempner (DK) δίνουν τίμημα υψηλότερο των 400 εκατ. ευρώ, που ξεπερνά το 20% της ονομαστικής αξίας του χαρτοφυλακίου. Οι άλλες δύο προσφορές (Kildare και Apollo) κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα.


Εφόσον οι πληροφορίες ισχύουν, Bain και DK καθίστανται φαβορί για να «μονομαχήσουν», αναφορικά με το ποιος θα αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής στοproject Amoeba. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί δεν έχει διαρρεύσει, η αγορά, όμως, βλέπει ως πιθανό σενάριο να ζητηθούν βελτιωτικές προσφορές από τους δύο επενδυτές που ξεχώρισαν.


Το προς πώληση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ονομαστικής αξίας κοντά στα 2 δισ. ευρώ, ενώ αν υπολογιστούν οι εκτός ισολογισμού απαιτήσεις της τράπεζας, η ονομαστική αξία φθάνει στα 2,2 δισ. ευρώ.

Ο αριθμός των ακινήτων που αποτελούν τις εξασφαλίσεις των προς πώληση δανείων διαμορφώθηκε, μετά την αύξηση της περιμέτρου, στα 1.737. Ο αριθμός τωνεπιχειρήσεων, τα δάνεια των οποίων βγαίνουν προς πώληση, ανέρχεται σε 180.