Μυλωνάς (ΕΤΕ): Σε δύο μήνες το νέο σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Εθνικής τράπεζας

Βασικός πυλώνας αυτού του σχεδίου παραμένει η μείωση των «κόκκινων δανείων», ενώ η πρόταση της κυβέρνησης για την αλλαγή του νόμου Κατσέλη θα λειτουργήσει καταλυτικά.


 Την ανάγκη μετεξέλιξης της Εθνικής Τράπεζας σε μια σύγχρονη τράπεζα που θα ανταπεξέλθει στις νέες προκλήσεις, υπογραμμίζει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Παύλος Μυλωνάς.
Σε διαφορετική περίπτωση «τόσο η Εθνική όσο και οι υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες ίσως βρεθούν αντιμέτωπες με την προοπτική περαιτέρω συγκέντρωσης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, εάν στο τέλος της μεγάλης προσαρμογής διαπιστωθεί ότι δεν "χωρούν" τέσσερις τράπεζες στην ελληνική αγορά. Κάτι τέτοιο όμως, αφορά το απώτερο μέλλον» αναφέρει.


Σε συνένετευξή του στην καθημερινή της Κυριακής ο CEO της Εθνικής υποστηρίζει πως το «ταξίδι του μετασχηματισμού», περνάει αναπόφευκτα και μέσα από τη μείωση του προσωπικού του ομίλου και υπαγορεύεται από την ανάγκη της περικοπής του κόστους λειτουργίας της τράπεζας, αλλά και από τη μείωση του δικτύου καταστημάτων, την οποία επιφέρουν η αλλαγή και η απλοποίηση του τρόπου συναλλαγών.
«Θα αφήσουμε οριστικά στο παρελθόν αντιλήψεις και συμπεριφορές που θύμιζαν την κακή πλευρά ενός δημοσίου τομέα» υπογραμμίζει, λέγοντας ότι «βασικός πυλώνας αυτού του σχεδίου παραμένει η μείωση των «κόκκινων δανείων», ενώ εκτιμά ότι «η πρόταση της κυβέρνησης για την αλλαγή του νόμου Κατσέλη θα λειτουργήσει καταλυτικά στην αποτελεσματική διαχείριση του χαρτοφυλακίου.
Η προσπάθεια θα πρέπει να στηριχτεί με την προώθηση των δύο σχημάτων που έχουν εισηγηθεί το ΤΧΣ και την ΤτΕ, τα οποία, μπορούν να εφαρμοστούν συνδυαστικά» καταλήγει.


Ερωτηθείς για το τι περιλαμβάνουν τα σχέδια μετασχηματισμού της Εθνικής ο Παύλος Μυλωνάς υποστηρίζει ότι «στόχος είναι να γίνει η τράπεζα ακόμη πιο ισχυρή, πιο σύγχρονη και αποτελεσματική για τους πελάτες μας, να περάσει γρήγορα στην εποχή της ψηφιακής οικονομίας και να ανταπεξέλθει με βεβαιότητα στις νέες προκλήσεις που δημιούργησαν η κρίση, η παγκοσμιοποίηση και η πρόοδος της τεχνολογίας».
Όπως αναφέρει αυτό είναι απαραίτητο καθώς σε λίγα χρόνια το διεθνές τραπεζικό περιβάλλον θα είναι διαφορετικό.


O διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ ερωτηθείς για τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί σχετικά με το σχέδιο αυτό υπογράμμισε πως «σε λιγότερο από δύο μήνες θα συναντηθούμε με τους επενδυτές, κυρίως τους μεγάλους επενδυτές του εξωτερικού και θα τους παρουσιάσουμε την Εθνική της επόμενης ημέρας, το εύρος των αλλαγών και θα τους αναπτύξουμε το σχέδιο μας για τη μείωση των «κόκκινων δανείων».


Αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια υπογράμμισε πως «η Εθνική έχει χτίσει ένα υψηλό απόθεμα προβλέψεων για τα δάνεια σε καθυστέρηση.
Ως εκ τούτο, πιστεύω ότι θα μπορέσει να φέρει σε πέρας τον περιορισμό τους, προσεγγίζοντας τα ευρωπαϊκά δεδομένα».