Νέα κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα - τραπεζιτών στις 15:00 για τις εμπλοκές στο νέο ν. Κατσέλη

Eμπλοκή από SSM για προστασία πρώτης κατοικίας και DGComp για τα NPEs (ιταλικό μοντέλο).


Νέα σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα (21/2) στις 15:00 στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των επικεφαλής των τραπεζών και στελέχη της κυβέρνησης, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, με φόντο τις διαφωνίες που εξέφρασαν οι θεσμοί.
Σοβαρότατα εμπόδια έχουν ανακύψει σε όλα τα μέτωπα που αφορούν τις τράπεζες καθώς τόσο από τον SSM με επίκεντρο τον διάδοχο νόμο Κατσέλη, όσο και στην DGComp για το ιταλικό μοντέλο και την πρόταση της ΤτΕ για τα προβληματικά ανοίγματα (NPEs).
O Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών και η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ, ενώ θέλουν να βοηθήσουν, δεν θα κάνουν παραχωρήσεις που δεν είναι εναρμονισμένες με το ευρωπαικό θεσμικό πλαίσιο.
Πολλές από τις παραδοχές του διαδόχου νόμου Κατσέλη και του ιταλικού μοντέλου θα απορριφθούν...ενώ συνολικά η πρόταση της ΤτΕ για τα NPEs στην κυριολεξία βρίσκεται στον αέρα.
To bankingnews πολύ έγκαιρα είχε αναφέρει ότι ο εποπτικός μηχανισμός των τραπεζών SSM έχει σοβαρές ενστάσεις για τον διάδοχο νόμο Κατσέλη.


Εγείρει αντιρρήσεις για την επιδότηση των 50 εκατ ανά τράπεζα, για την διάρκεια του νόμου αλλά και για τα όρια προστασίας πρώτης κατοικίας τα 130 χιλιάδες με βάση τις εμπορικές τιμές και 250 χιλιάδες με βάση τις αντικειμενικές τιμές.
Η κυβέρνηση για να ξεπεράσει τους σκοπέλους σχεδιάζει να διασπάσει τον νόμο Κατσέλη σε δύο επιμέρους νόμους ο ένας θα αφορά την προστασία πρώτης κατοικίας και ο άλλος νόμος την πτωχευτική διαδικασία.
Οι τράπεζες ανησυχούν γιατί η διάσπαση του διαδόχου νόμου Κατσέλη θεωρούν ότι δεν επιλύει τα προβλήματα και εστιάζονται στις αντιρρήσεις του SSM καθώς μπορεί να αλλάξει όλη την μορφή της αρχικής συμφωνίας τραπεζιτών - κυβέρνησης.
Ο διάδοχος νόμος Κατσέλη μπορεί να εξελιχθεί σε φιάσκο εάν ο SSM επιμείνει σε δομικές αλλαγές στον νόμο.


Η θέση των θεσμών

Τα αγκάθια στο εν λόγω σχέδιο τα οποία εντοπίζονται είναι τέσσερα σύμφωνα με όσα μας ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Νούμερο ένα στο οποίο διαφωνούν οι θεσμοί είναι πως δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης στο εν λόγω προσχέδιο νόμου το οποίο τους έχει αποσταλεί.
Οι θεσμοί ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση το χρονικό πλαίσιο της ισχύoς του εν λόγω σχεδίου καθώς δεν επιθυμούν την μόνιμη ύπαρξη ενός νόμου περί προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Νούμερο δύο αγκάθι για τους θεσμούς, τα γενναιόδωρα κριτήρια επιλεξιμότητας.
Δηλαδή υπάρχουν ενστάσεις τόσο για τα εισοδηματικά κριτήρια όσο και για τα περιουσιακά κριτήρια.
Το σχέδιο προβλέπει 12.500 για τον άγαμο και για το ζευγάρι στα 21.000, προσαυξανόμενο κατά 5.000 για κάθε παιδί μέχρι τα τρία, με ανώτατη δηλαδή κάλυψη τα 36.000 ευρώ.
Ενώ η προστατευόμενη αντικειμενική αξία προβλέπεται στις 250.000 ευρώ.


Άρα οι θεσμοί πρόκειται να ζητήσουν χαμηλότερα όρια τόσο στην προστατευόμενη αντικειμενική αξία αλλά και στο εισόδημα των δικαιούχων.


Νούμερο τρία για το οποίο υπάρχουν ενστάσεις είναι πως το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνονται και τα επαγγελματικά δάνεια δημιουργούν μια νέα στρατιά δικαιούχων.
Το τέταρτο σημείο το οποίο επισημαίνουν οι θεσμοί είναι πως πρέπει να διασφαλιστεί πως η κρατική ενίσχυση η οποία προβλέπεται και φτάνει τα 50 εκατομμύρια για κάθε συστημική τράπεζα θα πρέπει να έχει πρώτα την έγκριση της DG Comp.
H κυβέρνηση είχε ως σκοπό την επόμενη εβδομάδα να καταθέσει το νομοσχέδιο προς ψήφιση στη βουλή ολοκληρώνοντας έτσι το βασικότερο προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της πρώτης δόση από τα κέρδη των ANFA's και SMP's.To θέμα είναι ότι ο χρόνος τελειώνει και φαίνεται πως πιέζει και τις δυο πλευρές. Το σχέδιο προστασίας λόγω έλλειψης χρόνου φαίνεται πως δεν θα συμπεριλαμβάνεται στην δεύτερη έκθεση. Παρόλα αυτά το πώς θα εξελιχθεί η έκβαση των συζητήσεων μπορεί οδηγήσει σε μια θετική εισήγηση της Κομισιόν για πολιτική απόφαση στο Eurogroup της 11 Μάρτιου.
Αυτό που κάνει βέβαια εντύπωση είναι πως η κυβέρνηση επέλεξε στο παραπέντε και ενώ γνώριζε πως θα υπάρξουν αντιδράσεις από τους θεσμούς ,αφού ατύπως είχαν θέσει ως αποδεκτό όριο προστασίας τις 75.000 έως 80.000.Προφανώς και επέλεξε να παίξει πόκερ για επικοινωνιακούς λόγους. Άρα αυτό που αναμένουμε να δούμε είναι που θα κάτσει τελικά η μπίλια κυρίως με τα κριτήρια επιλεξιμότητας.