Ομολογιακή έκδοση €400 εκατ. από την Εθνική Πανγαία

 Ρευστότητα 400 εκατ. ευρώ θα αντλήσει από τη διεθνή αγορά η Εθνική Πανγαία, εισηγμένη εταιρεία επενδύσεων ακίνητης περιουσίας στην οποία έχουν περιέλθει τα ακίνητα της Εθνικής Τράπεζας.


Η εταιρεία εκδίδει ομολογίες πενταετούς διάρκειας, που θα διατεθούν σε διεθνείς επενδυτές. Η διαδικασία προσφοράς ξεκίνησε και αναμένεται ότι η έκδοση θα υπερκαλυφθεί, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον από διεθνή χαρτοφυλάκια.

Το επιτόκιο των ομολογιών αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί κοντά στο 3,5%.

Τα 400 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού και για νέες επενδύσεις.

Η Εθνική Πανγαία ελέγχεται μετοχικά (65,5%) από την Invel Real Estate, ένα private equity fund που λειτουργεί ως επενδυτική πλατφόρμα, με επικεφαλής τον Χρ. Παπαχριστοφόρου

Η Εθνική Τράπεζα διατηρεί συμμετοχή 32,6% και ασκεί το μάνατζμεντ, έχοντας ορίσει διευθύνοντα σύμβουλο τον Αριστοτέλη Καρυτινό (φωτό).

Ομως η Invel έχει call option γι αυτό το ποοστό και μπορεί να το εξαγοράσει υπό όρους στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.


Το σκάνδαλο με τα ακίνητα της Εθνικής

Επισημαίνεται ότι η απόκτηση των ακινήτων της Εθνικής από την Invel το 2013 είχε θεωρηθεί ως μέγα επιχειρηματικό σκάνδαλο, καθώς χρηματοδοτήθηκε από την ίδια την τράπεζα (και μάλιστα με προνομιακό επιτόκιο), ενώ οι "επενδυτές" ελάχιστα κεφάλαια εισέφεραν.

Τότε βασικός μέτοχος-επενδυτής της Invel ήταν ο Ισραηλινός μεγαλοεπιχειρηματίας Beny Steinmetz,διωκόμενος πλέον για σωρεία επιχειρηματικών σκανδάλων σε πολλές χώρες. Τώρα τη θέση του έχουν πάρει δύο διεθνή funds, το Coller Capital και η Castlelake.