Πέντε μηνύματα από Goldman Sachs για τις ελληνικές τράπεζες

Οι δηλώσεις των διοικήσεων για τους σχεδιασμούς που αφορούν τα κόκκινα δάνεια. Ποιες σκοπεύουν να κινηθούν γρήγορα και ποιες με περισσότερο σταδιακά βήματα. Οι εκδόσεις Tier 2 και οι «αποκαλύψεις» για το σχέδιο της ΤτΕ. 

Τα συμπεράσματα από το Greek Conference στο οποίο φιλοξένησε στελέχη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών μεταφέρει η Goldman Sachs σε έκθεσή της για τον κλάδο.


1. Η συγχώνευση της Eurobank και το χρονοδιάγραμμα επιτάχυνσης στη μείωση των NPEs

Η διοίκηση του ομίλου υπέδειξε ότι περιμένει πρόοδο και στα δυο μέτωπα με βάση το παρακάτω ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα:

Πρώτο τρίμηνο 2019: Αναμένεται να γίνει η τιμολόγηση της τιτλοποίησης και η υποβολή του σχεδίου για τα κόκκινα δάνεια στον SSM.

Δεύτερο τρίμηνο 2019: Η συγχώνευση με τη Grivalia αναμένεται να ολοκληρωθεί Απρίλιο του 2019. Σχεδιάζεται η διάθεση τουλάχιστον του 50% της Financial Planning Services (FPS)

Τέταρτο τρίμηνο του 2019: Η διανομή του ομολόγου Mezzanine αναμένεται να γίνει το τέταρτο τρίμηνο. Η διοίκηση διευκρίνισε ότι ενώ αυτό το τμήμα της συναλλαγής δεν εξαρτάται από την ολοκλήρωση της διάθεσης των μετοχών της FPS αμφότερες οι συναλλαγές μπορεί να αφορούν τον ίδιο αγοραστεί.

Σε ότι αφορά το SPV, η διοίκηση περιμένει NAV 1,35 δισ. ευρώ εκ των οποίων 1,05 δισ. ευρώ θα αντιστοιχεί στο senior ομόλογο, και 300 εκατ. ευρώ στο mezzanine. Η Eurobank επίσης, ότι η μείωση των μετρητών έχει ήδη οριστεί και συμφωνηθεί με τον SSM.


2. Alpha Bank 

Η τράπεζα υπέδειξε ότι η σχετιζόμενη με την αναβαλλόμενη φορολογία αραίωση (dilution) είναι ο κύριος περιοριστικός παράγοντας στην επιτάχυνση της διάθεσης των NPEs και υπό αυτό το πρίσμα, μπορεί, αν είναι επιτυχημένο, να απαράξει το μοντέλο εταιρικής αναδιάρθρωσης της Eurobank προκειμένου να διαγράψει τον κίνδυνο αραίωσης. Η τράπεζα έδωσε επίσης σήμα για Cost of Risk (COR) το 2019 μεταξύ 1,6-,17% και διευκρίνισε ότι δάνεια λιανικής ύψους 3 δισ. ευρώ είναι ενταγμένα στο νόμο Κατσέλη.


3. Εθνική Τράπεζα

Η διοίκηση έδωσε σήμα ότι σχεδιάζει να μειώσει τα NPEs περισσότερο σταδιακά έναντι της Eurobank και προέβλεψε απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE) 2% για το 2019-20. Η τράπεζα υπέδειξε ότι περιμένει πως θα χρειαστεί να εκδώσει τίτλους Tier 2 για να συμμορφώνεται στο μέλλον με τους κανόνες (P2G).


4. Πειραιώς

Η διοίκηση υποστήριξε ότι δεν έχει επανέλθει σε ότι αφορά το σχέδιο μείωσης των NPEs που υποβλήθηκε τον Σεπτέμβριο. Δήλωσε ότι περιμένει το P2R το 2019 να υποχωρήσει στο 3% από το 3,75% σήμερα. Σκοπεύει να εκδώσει τίτλο Tier 2 το 2019 και «επιπλέον εργαλεία» το 2020.


5. Η πρόταση της ΤτΕ

Και οι τέσσερις τράπεζες συναίνεσαν στο ότι το σχέδιο της Κεντρικής Τράπεζας είναι ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο και κάποιες ανέφεραν ότι ο SSM εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις σε ότι αφορά το μέγεθος του SPV (40 δισ. ευρώ). Κάποιες τράπεζες επίσης σημείωσαν ότι η μεταφορά των απαιτήσεων αναβαλλόμενης φορολογίας (DTC) μπορεί να συνιστά κρατική ενίσχυση.


Τιμές-στόχοι

Alpha Bank (Buy): 2,45 ευρώ.

Eurobank: (ουδέτερη): 1,03 ευρώ.

Εθνική (ουδέτερη): 2,76 ευρώ.

Πειραιώς (ουδέτερη): 3,25 ευρώ.