Ποια τράπεζα θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου με μεγαλύτερη ευκολία; - Αυτή με την καλύτερη επίδοση στο stress tests

Η τράπεζα που θα υλοποιήσει πρώτη αύξηση κεφαλαίου θα είναι και η πρώτη που θα ξεκινήσει την ουσιαστική εξυγίανση της και θα είναι και η πρώτη τράπεζα που θα γυρίσει σελίδα μετά από 8 χρόνια τραπεζικής θολούρας.

Σχεδόν όλοι συγκλίνουν στην άποψη ότι το 2019 οι ελληνικές τράπεζες θα υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου με στόχο να βελτιώσουν την υποβαθμισμένη ποιότητα των κεφαλαίων τους.
Περνώντας τα stress tests δεν διασφαλίζουν ότι κλείνει ο κύκλος των αυξήσεων κεφαλαίου.

Το βασικό ερώτημα είναι πότε θα υλοποιηθούν αυξήσεις και από ποιες τράπεζες;

Η απάντηση σε αυτά τα δύο καίρια ερωτήματα είναι ότι η πρώτη τράπεζα που θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου θα είναι αυτή με την ισχυρότερη θέση στο stress tests.
Και για να συγκεκριμενοποιηθεί η απάντηση η Alpha bank θα έχει την καλύτερη θέση στο stress tests οπότε είναι πιθανό στους επόμενους μήνες η Alpha bank να εκπλήξει την αγορά ανακοινώνοντας αύξηση κεφαλαίου. 


Προφανώς και σήμερα δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για αύξηση κεφαλαίου.
Όμως εντός των επόμενων 8 με 12 μηνών και μετά την ολοκλήρωση των stress tests κάποια τράπεζα θα ανοίξει τον χορό των αυξήσεων κεφαλαίου.


Το βασικό επιχείρημα προφανώς και είναι ότι όποια τράπεζα καταφέρει και συγκεντρώσει κεφάλαια όχι μόνο διασφαλίζει το επιχειρηματικό της μέλλον αλλά το κυριότερο θα διαθέτει capital buffer πάνω από 3,5 δισεκ. ώστε να μπορεί να πουλάει με πολύ πιο επιθετικό τρόπο προβληματικά δάνεια.Η τράπεζα που θα υλοποιήσει πρώτη αύξηση κεφαλαίου θα είναι και η πρώτη που θα ξεκινήσει την ουσιαστική εξυγίανση της και θα είναι και η πρώτη τράπεζα που θα γυρίσει σελίδα μετά από 8 χρόνια τραπεζικής θολούρας. 

Το μόνο βασικό ζήτημα για την Alpha bank είναι εάν θα υπάρξουν διοικητικές ανακατατάξεις στον όμιλο στην επικείμενη γενική συνέλευση ή η τωρινή διοίκηση τρέξει το σχέδιο της νέας αύξησης κεφαλαίου.