Σε εγρήγορση το χρηματιστήριο – Αναβάθμιση Εθνικής σε MSCI, το deal Πειραιώς Intrum

Στις 28 Μαΐου πραγματοποιείται το δεύτερο κύμα αναδιάρθρωσης στον MSCI Greece με την αναβάθμιση της μετοχής της Εθνικής στον δείκτη Standard.


Τρία γεγονότα αναμένεται να κρατήσουν σε εγρήγορση το ελληνικό χρηματιστήριο προσεχώς μετά την σημαντική νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές και την αναμενόμενη μεγάλη νίκη της ΝΔ στις εθνικές εκλογές που θα διεξαχθούν το αργότερο 7 Ιουλίου.
1)Στις 27 Μαΐου το ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και τα ομόλογα σημείωσαν ράλι απόρροια της μεγάλης νίκης της ΝΔ στις ευρωεκλογές με 9,5 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τις σημαντικές κινήσεις τις έκαναν οι ελληνικές τράπεζες στα ομόλογα και ελληνικά αμοιβαία κεφάλαια και ορισμένα ξένα private equity στο χρηματιστήριο.
Η Wall και το Λονδίνο στις 27 Μαίου ήταν κλειστές οπότε οι έλληνες έσπευσαν να αγοράσουν για να προλάβουν την εκτίναξη των τιμών καθώς θα τοποθετηθούν στην αγορά ξένα χαρτοφυλάκια.
Μετά το ράλι υπερβολής θα έχει ενδιαφέρον πόσο θα στηρίξουν οι ξένοι την άνοδο στο χρηματιστήριο - κίνηση έως τις 830-850 μονάδες - και στα ομόλογα με το 10ετές το μέγιστο στο 2,80% με 3% από 3,18% της τρέχουσας περιόδου. 


2) Στις 28 Μαΐου πραγματοποιείται το δεύτερο κύμα αναδιάρθρωσης στον MSCI Greece με την αναβάθμιση της μετοχής της Εθνικής στον δείκτη Standard.
Οι εκτιμώμενες εισροές είναι περίπου στα 30-40 εκατ. μετοχές.
3) Το επικείμενο deal με την Intrum από την τράπεζα Πειραιώς.


Οι πτυχές του deal περιλαμβάνουν τις εξής παραμέτρους.
-Η Πειραιώς θα διαθέσει προς αξιοποίηση τα 28 δισεκ. NPEs το σύνολο της RBU ή bad bank όπου έχουν ενσωματωθεί όλα τα προβληματικά δάνεια, θα δοθούν προς αξιοποίηση όλα τα collaterals και τα ακίνητα που έχει συγκεντρώσει η Πειραιώς και τα έχει ενσωματώσει στον ισολογισμό της.
Πρόκειται για διάθεση προς αξιοποίηση και όχι πώληση, δεν θα φύγουν από τον ισολογισμό της Πειραιώς τα 28 δισεκ. NPEs.
-Έναντι αυτού του deal η Πειραιώς θα λάβει περίπου 320 εκατ ευρώ και η Intrum εικάζεται ότι θα μπορεί να πετύχει με ορθολογική διαχείριση 60-70 εκατ ευρώ τον χρόνο καθαρό κέρδος.
-Με την RBU θα μεταφερθούν και περίπου 1200 εργαζόμενοι για τους οποίους υπήρξε παρέμβαση του Φλαμπουράρη του υπουργού Επικρατείας ότι θα εγγυηθεί για τους εργαζομένους, ωστόσο, ο ίδιος επανήλθε τονίζοντας ότι μιλάει γενικά για τους εργαζομένους των τραπεζών.
Η παρέμβαση Φλαμπουράρη πολιτικού στα εσωτερικά μιας ιδιωτικής τράπεζας - το ΤΧΣ ελέγχει το 26% - ίσως να μην ήταν απαραίτητη.


-Η Πειραιώς σχεδιάζει και έκδοση ομολογιακού tier 2 για να ενισχύσει τα κεφάλαια της κατά 500 εκατ ευρώ με επιτόκιο πέριξ του 9%.
Φαίνεται ότι έχει βρεθεί σχήμα διεθνών επενδυτών που θα συμμετάσχουν σε αυτό το deal.
-Η Πειραιώς θα αποκτήσει δυνητικά - η διαδικασία των διαπραγματεύσεων βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση - 500 εκατ κεφάλαιο tier 2 και 320 εκατ ευρώ από την αξιοποίηση των 28 δισεκ. NPEs.
Τα 500 εκατ έχουν άμεση κεφαλαιακή επίδραση ενώ τα 320 εκατ ευρώ θα πρέπει να αφαιρεθούν κόστη και επίδραση στον ισολογισμό ώστε να προσμετρηθεί η επίδραση στα κεφάλαια.
Μάλλον θα είναι οριακή.
-Με το deal αυτό η Πειραιώς θα πληρώσει αρχές Δεκεμβρίου 2019 το επιτόκιο του Cocos το μετατρέψιμο ομόλογο των 2 δισεκ. που ανέρχεται σε 8% ή 160 εκατ ευρώ.
-Επίσης το deal αυτό θα περάσει από τις εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές.


Συμπέρασμα

Η τράπεζα Πειραιώς μεταθέτει το πρόβλημα των NPEs σε ένα επενδυτή την Intrum, χωρίς να πουλάει τα προβληματικά δάνεια, εκδίδει tier 2 ύψους 500 εκατ και ταυτόχρονα μεταφέρει και 1200 εργαζόμενους εκτός ισολογισμού της τράπεζας.
Έτσι μειώνει τα κόστη, βρίσκεται κεφάλαια και παρουσιάζει στην αγορά μια εμπροσθοβαρή λύση για την μείωση των προβληματικών της δανείων.
Τα 6,48 δισεκ. κεφάλαια θα αυξηθούν.
Πρόκειται για ένα deal που θα χαρακτηριστεί credit positive από τους διεθνείς επενδυτές για την τράπεζα Πειραιώς.
Να σημειωθεί ότι στις 3 Ιουνίου θα ανακοινώσει αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2019 τα οποία θα εμφανίζουν αξιόλογη βελτίωση.