Σε ιστορικά χαμηλά οι μετοχές Εθνικής, Πειραιώς λόγω MSCI

Αξίζει να αναφερθεί ότι η βασική αιτία για τα συνεχή ιστορικά χαμηλά είναι οι εν εξελίξει εκροές λόγω του MSCI Greece.


Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα βρέθηκαν οι μετοχές της Εθνικής και Πειραιώς στις 27 Νοεμβρίου 2018 με τις κεφαλαιοποιήσεις πλέον να διαμορφώνονται σε 850 και 393 εκατ ευρώ αντίστοιχα.
Η μετοχή της Εθνικής στα 0,93 ευρώ ή προ reverse split 0,093 ευρώ και η Πειραιώς στα 0,9020 ευρώ ή 0,045 ευρώ προ reverse split.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η βασική αιτία για τα συνεχή ιστορικά χαμηλά είναι οι εν εξελίξει εκροές λόγω του MSCI Greece.
H Eurobank έχει καταφέρει να διαφοροποιηθεί επειδή το deal με την Grivalia άλλαξε επί τα βελτίω τις παραμέτρους για την χρηματιστηριακή της αξία.

Να σημειωθεί ότι εκτιμώνται οι εκροές θα φθάσουν τα 80 με 100 εκατ ευρώ.
Η Eurobank έχει απορροφήσει τους κραδασμούς των εκροών έως σήμερα - οι κρίσιμες ημερομηνίες είναι 29 και 30 Νοεμβρίου 2018 - λόγω προφανώς του deal με την Grivalia.
Στην Grivalia πραγματοποιούνται πακέτα μετοχών και μεγάλοι όγκοι καθώς οι μέτοχοι μειοψηφίας πουλάνε και λογικά το Fairfax αγοράζει για να βρεθεί με όσο το δυνατό μεγαλύτερο ποσοστό στην Eurobank κατά την διαδικασία της σχέσης ανταλλαγής 15,8 μετοχές Eurobank προς 1 μετοχή της Grivalia. 


Τα βασικά ερωτήματα είναι

1)Πόσο θα πιεστούν οι μετοχές των τραπεζών
2)Πόσο θα αντέξει η Eurobank τις επικείμενες εκροές
3)Ποια η δίκαιη αξία πλέον της Eurobank συμπεριλαμβάνοντας και την Grivalia που θα απορροφηθεί; 


Απαντήσεις

1)Οι μετοχές των τραπεζών όπως έχει επισημάνει το bankingnews θα δεχθούν ισχυρές πιέσεις.
Μάλιστα είχε αναφερθεί - πριν το deal της Eurobank με την Grivalia - ότι η Εθνική θα υποχωρήσει στα 0,80-0,75 ευρώ, η Alpha bank στα 0,90 ευρώ, η Eurobank στα 0,35 με 0,38 ευρώ και η Πειραιώς 0,50 ευρώ.
Όμως λόγω του deal με την Grivalia η Eurobank δεν θα υποχωρήσει προς τα 0,35 ευρώ που ήταν ο στόχος των short και ο νέος στόχος είναι 0,42 με 0,45 ευρώ.
Για τις άλλες τράπεζες και ειδικά την Alpha bank και Εθνική οι στόχοι δεν έχουν αλλάξει παρά τις επιλεκτικές αγορές από την Blackrock.
Όπως έχει αναλυθεί η Blackrock κατέχει 126 εκατ μετοχές της Εθνικής και Alpha bank.
2)Η Eurobank μεταξύ των 3 τραπεζών που θα βγουν από τον δείκτη MSCI Greece εμφανίζει και τις περισσότερες εκροές.
Εάν δεν υπήρχε το deal με την Grivalia τότε είναι 100% βέβαιο ότι η μετοχή θα πήγαινε στον στόχο τα 0,35 με 0,38 ευρώ.
Όμως το deal αυτό θα επιτρέψει ένα μέρος της μεγάλης προσφοράς να απορροφηθεί οπότε η επιλογή του χρόνου της διοίκησης της Eurobank δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία.
3)Ποια είναι η δίκαιη αξία της Eurobank;
Με βάση τις σημερινές αξίες και αποτιμώντας την τράπεζα ωσάν να έχει ολοκληρώσει το deal ήδη η Eurobank εμφανίζει κεφαλαιοποίηση 1,75 δισεκ. βρίσκεται στην πρώτη θέση των χρηματιστηριακών αποτιμήσεων. 


Με νέα κεφάλαια στην πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ στα 5,33 δισεκ. ευρώ η Eurobank εμφανίζει P/BV 0,33 αλλά εάν αφαιρεθούν τα κεφάλαια της Grivalia 900 εκατ τα οποία προστίθενται μεν αλλά πρέπει να αφαιρεθούν επειδή θα δαπανηθούν για εξυγίανση τότε προκύπτει P/BV 0,41.
H σχέση τιμής προς λογιστική αξία στα 0,45 έναντι του ανταγωνισμού 0,35 που βρίσκεται η Alpha bank είναι λογικό premium που δικαιολογεί η Eurobank με μέγιστο 0,50 P/BV επειδή υλοποιεί εμπροσθοβαρώς την εξυγίανση της.