Σκληρή απάντηση Gongbao στην Εθνική - επίθεση στον Μυλωνά

Η Gongbao καταλογίζει ευθέως ευθύνες στον Μυλωνά για την "περιφρόνηση" της προσφοράς 350 εκατ. ευρώ μετρητοίς για την Εθνική Ασφαλιστική.


"Ανεύθυνη και σκανδαλώδη" από μέρους της διοίκησης της Εθνικής χαρακτηρίζει η κινεζική Gongbao την "αιφνίδια διακοπή των διαπραγματεύσεων για την Εθνική Ασφαλιστική", καταδεικνύοντας ευθέως τις ευθύνες Μυλωνά, του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας.
Σε μια "σκληρή ανακοίνωση" η Gongbao αναφέρει ότι στις 16 Οκτωβρίου 2018, έλαβε μια επιστολή από την Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με την οποία, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕ συνεδρίασε την προηγούμενη ημέρα. 


Στην εν λόγω συνεδρίαση, το ΔΣ της ΕΤΕ αποφάσισε μονομερώς να σταματήσει κάθε συζήτηση με την Gongbao Financial Holdings Limited σχετικά με τη διαδικασία πώλησης της Ανωνύμης Ελληνικής Εταιρείας Γενικών Ασφαλίσεων «Η ΕΘΝΙΚΗ».
Όπως αναφέρει η Gongbao, "θεωρούμε ότι η απόφαση και λόγοι λήψης της είναι αβάσιμοι.
Η διαδικασία λήψης της απόφασης, κατά τη διάρκεια μιας φαινομενικά αυτοσχέδιας συνεδρίασης, για αιφνίδια και απότομη καταγγελία των συζητήσεων με τη Gongbao είναι ανεύθυνη, αλλά έχει και απώτερο σκοπό.
Πρόκειται για ένα ακόμη διαβόητο σκάνδαλο έπειτα από την υπόθεση EXIN στις ΗΠΑ, με τον κο Μυλωνά να είναι υπαίτιος και στις δύο περιπτώσεις. 


Πρόκειται για μια μαύρη μέρα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι, σε πλήρη αντίθεση με την υπόθεση EXIN στις ΗΠΑ, η ΕΤΕ χρειάστηκε μόλις 31 ημέρες για να αποδεχτεί την εξωπραγματική προσφορά της EXIN και να εκτελέσει τα έγγραφα της συναλλαγής, παρά το γεγονός ότι η EXIN ουσιαστικά δεν διέθετε τα κεφάλαια για την εκτέλεση της συναλλαγής τη στιγμή εκείνη.
Ως εκ θαύματος, η ΕΤΕ περίμενε υπομονετικά για εννέα μήνες προτού διαφανεί η αδυναμία της EXIN να αντλήσει τα απαραίτητα κεφάλαια.
Η EXIN αποσύρθηκε χωρίς συνέπειες και η ΕΤΕ αποδέχτηκε το γεγονός αυτό χωρίς να λάβει οιαδήποτε αποζημίωση.
Τα τελευταία δύο έτη, παρά την αποτυχία της ΕΧΙΝ και την απόσυρση της Fosun την τελευταία στιγμή, υποστηρίξαμε αδιάλειπτα την ΕΤΕ και την Εθνική Ασφαλιστική και συνεχίσαμε να συμμετέχουμε στη διαδικασία πώλησης ως ο μοναδικός υποψήφιος μέχρι τέλους, καθώς θεωρήσαμε το εν λόγω έργο ως ακρογωνιαίο λίθο της σχέσης που αναπτύσσεται μεταξύ Ελλάδος και Κίνας.
Στη σχέση αυτή, είχαμε την συνεχή στήριξη της ICBC.
Είναι η πρώτη φορά που ένας Κινέζικος όμιλος εμπορικών τραπεζών υποστήριξε έργο στην Ελλάδα.


Ως αποτέλεσμα, καταλογίζονται ευθύνες στον κο Μυλωνά και στην ΕΤΕ για τη συμπεριφορά τους, την απόφαση τους επί του ζητήματος και την περιφρόνηση της αξιοσέβαστης προσφοράς της Gongbao για 350 εκατ. ευρώ μετρητοίς, μαζί με τραπεζικές υπηρεσίες έως 450 εκατ. ευρώ που θα αναλάμβανε η ICBC, ένας από τους μεγαλύτερους και ισχυρότερους τραπεζικούς ομίλους παγκοσμίως.
Διατηρούμε το δικαίωμα να κινηθούμε δικαστικώς", καταλήγει η ανακοίνωση της Gongbao.
Σήμερα, 17 Οκτωβρίου 2018, το πρωί η Εθνική ανακοίνωσε τη λήξη των συζητήσεων με την Gongbao Group για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής
«Ναυάγησε» η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Gongbao
Να λήξει τις περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τον υποψήφιο επενδυτή Gongbao Group για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής αποφάσισε η Εθνική Τράπεζα, επιβεβαιώνοντας πλήρως το από 16 Οκτωβρίου 2018 (δείτε εδώ) δημοσίευμα του www.bankingnews.gr.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής αναφορικά με τη διαδικασία αποεπένδυσης της Ανώνυμης Ελληνικής Εταιρείας Γενικών Ασφαλίσεων «η ΕΘΝΙΚΗ», η Εθνική ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι μετά από την εξέταση και αξιολόγηση των διαφόρων πτυχών της δεσμευτικής προσφοράς της Gongbao Group για την Εθνική Ασφαλιστική, συμπεριλαμβανομένης και της βεβαιότητας επιτυχούς ολοκλήρωσης της συναλλαγής, αποφάσισε να μην προβεί σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τον υποψήφιο επενδυτή.
Η ΕΤΕ δεσμεύεται στη διερεύνηση εναλλακτικών επιλογών αναφορικά με τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης όπως συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και θα ενημερώσει τους επενδυτές αντιστοίχως σε εύθετο χρόνο.
Τι ανέφερε το www.bankingnews.gr στις 16/10/2018

Ναυάγησε η αγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Gongbao - Υπάρχουν νέοι ενδιαφερόμενοι;
Ναυάγησε τελικώς το σχέδιο αγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής από τον κινεζικό όμιλο Gongbao, καθώς η Εθνική Τράπεζα ουσιαστικά αμφισβητούσε ότι οι Κινέζοι έχουν τα 676 εκατ. του προσφερόμενου τιμήματος.
Οι κινέζοι επιμένουν ότι τα 676 εκατ. υπάρχουν και μάλιστα είχαν ζητήσει πέντε φορές να συναντηθούν με τη διοίκηση της Εθνικής, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό.
Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, υπό τους Μυλωνά και Μιχαηλίδη, φέρονται να έχουν δεχτεί κρούσεις από άλλους ενδιαφερόμενους για την Εθνική Ασφαλιστική, χωρίς όμως αυτό να είναι σαφές εάν τελικώς η διοίκηση επιλέξει τη λύση της Δημόσιας Προσφοράς (IPO) ή την προκήρυξη νέου διαγωνισμού.

Να σημειωθεί ότι η Gongbao σχεδιάζει να στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στην Εθνική τράπεζα.