Στο 15% θέτει τον πήχη για τα NPEs το 2021 η Eurobank

Στόχο για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της στο 15% στο τέλος του 2021 περιλαμβάνει,

 σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το πλάνο της τριετίας 2019 - 2021 που θα υποβάλει η Eurobank στον SSM. Ο φιλόδοξος στόχος που κινείται ακόμη και κάτω του 17% που είχε εκφράσει ως επιθυμητή στοχοθεσία ο SSM, αποσκοπεί σε περαιτέρω μείωση των NPEs στο 6% - 7% των συνολικών χορηγήσεων της Τράπεζας το 2022.


Συνεχώς από το β΄ τρίμηνο του 2017, η Eurobank υπερβαίνει τους στόχους για τη μείωση των NPEs, ωστόσο, εφεξής θα ακολουθήσει ακόμη επιθετικότερη στρατηγική μείωσης. Στο β΄ εξάμηνο 2018, έναντι στόχου για NPEs στα 17,8 δισ. ευρώ, η Τράπεζα μείωσε τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της στα 17,3 δισ. ευρώ, ενώ ο σχηματισμός νέων NPEs ήταν αρνητικός κατά 199 εκατ. ευρώ. Στόχος για το τέλος της φετινής χρονιάς είναι τα NPEs να μειωθούν στα 15,6 δισ. ευρώ, ποσό που μπορεί να ξεπεραστεί κατά 300 εκατ. ευρώ.

Για την επόμενη χρονιά ο στόχος είναι τα NPEs να μειωθούν στα 12,1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, προς αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλουν περαιτέρω πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, οι οποίες θα υλοποιηθούν μέχρι το β΄ τρίμηνο 2019. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πώληση εξασφαλισμένου χαρτοφυλακίου μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ πιθανολογείται και πώληση ναυτιλιακού χαρτοφυλακίου.


Σημειώνεται ότι από πλευράς πωλήσεων χαρτοφυλακίων αναμένεται να ολοκληρωθεί η πώληση του χαρτοφυλακίου Zenith που περιλαμβάνει μη εξασφαλισμένα NPLs της τράπεζας, ονομαστικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ (181.000 μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, με μέσο όρο καθυστέρησης άνω της οκταετίας, με μέσο ύψος οφειλής τα 6.000 ευρώ).

Στην τελική ευθεία βρίσκεται και πώληση του χαρτοφυλακίου ακινήτων Pixel, το οποίο περιλαμβάνει 632 ακίνητα, εκ των οποίων το 30% βρίσκεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τα υπόλοιπα διάσπαρτα σε όλη τη χώρα. Η πλειοψηφία των ακινήτων είναι οικιστικά μικρά ακίνητα, αξίας έως 65.000 ευρώ και τα υπόλοιπα εμπορικά και οικόπεδα. Η συνολική αποτίμηση του χαρτοφυλακίου ανέρχεται σε 22,8 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, η Eurobank εξετάζει την πώληση και δεύτερου, πολύ μεγαλύτερου χαρτοφυλακίου ακινήτων, στο οποίο θα περιλαμβάνονται ακόμη μικρότερα ακίνητα, με αξία κάτω από 50.000 ευρώ.


Έντονο είναι το ενδιαφέρον για την πρώτη τιτλοποίηση "κόκκινων" στεγαστικών δανείων στην οποία θα προχωρήσει μέχρι το τέλος του έτους η Τράπεζα. Τα στεγαστικά δάνεια, ύψους 2 δισ. ευρώ, που θα τιτλοποιήσει θα αποτελέσουν το κάλυμμα για την έκδοση τριών ομολόγων (senior, medium, junior). Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από τα ομόλογα που θα εκδοθούν, η Τράπεζα θα κρατήσει το 50%, εισπράττοντας έτσι και τις αποδόσεις τους, πέραν των εσόδων που θα έχει από την πώληση των ομολόγων που θα αγοραστούν από επενδυτές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τιτλοποίηση θα περιλαμβάνει δύο κατηγορίες ακινήτων: μικρά, με αξία από 30.000 έως 60.000 ευρώ και μεγαλύτερα, αξίας από 60.000 έως 100.000 ευρώ. Τα δάνεια που θα τιτλοποιηθούν θα εξακολουθήσουν να διέπονται από το ελληνικό δίκαιο.