Συμφωνία ΟΤΟΕ - τραπεζών για 3ετή κλαδική σύμβαση

Θα καλύπτει το σύνολο των εργαζομένων στον κλάδο. Προβλέπει μείωση ωραρίου συναλλαγών κατά 30 λεπτά από Δευτέρα έως Πέμπτη και σταδιακές αυξήσεις στην τριετία. Ματαιώνεται η προγραμματισμένη απεργία μετά τις εξελίξεις. 


Στην υπογραφή τριετούς Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των τραπεζών και της ΟΤΟΕ, μετά από 5 συναντήσεις των δύο πλευρών. 

Χθες, το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας των τραπεζοϋπαλλήλων, ενέκρινε το πλαίσιο της συμφωνίας για τη νέα Συλλογική Σύμβαση με διάρκεια από το 2019 έως 2021. Παράλληλα, αποφάσισε την ματαίωση της απεργίας που είχε προκηρυχθεί για την Τετάρτη.

Μεταξύ άλλων, στη συμφωνία περιλαμβάνεται ρήτρα προστασίας της απασχόλησης - που αποτελούσε κεντρικό αίτημα της ΟΤΟΕ - για τα 3 χρόνια που θα διαρκέσει η νέα Κλαδική Σύμβαση, αλλά και μικρές αυξήσεις, από το πρώτο κλιμάκιο, που σταδιακά, έως το 2021 θα ανέλθει σε +2,75%.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε μεταξύ της ΟΤΟΕ και των εκπροσώπων των τραπεζών, στην πέμπτη συνάντηση των δύο μερών, που έγινε την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019, στην οποία υπήρξε πολύωρη και σκληρή αντιπαράθεση.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, κατά τη συνάντηση αυτή έγιναν αποδεκτές βασικές διεκδικήσεις, που είχε θέσει η ΟΤΟΕ, ενώ ρυθμίστηκαν και άλλα θέματα που αφορούν βασικές ανάγκες των εργαζομένων στον κλάδο.


Προστασία της απασχόλησης

Η βελτιωμένη, σε σχέση με τη προηγούμενη, ρήτρα προστασίας της απασχόλησης - που αποτελούσε κεντρικό αίτημα της ΟΤΟΕ - για τα 3 χρόνια που θα διαρκέσει η νέα Κλαδική Σύμβαση, είναι σαφής και κατηγορηματική, αφορά όλους τους εργαζόμενους στις τράπεζες, χωρίς προϋποθέσεις και εξαιρέσεις και έχει ως εξής: Τα μέρη επαναβεβαιώνουν τη βούλησή τους να προστατεύσουν την απασχόληση στον κλάδο.

Προστασία του εισοδήματος των τραπεζοϋπαλλήλων με σταδιακή αποκατάσταση μέρους των απωλειών

Μετά από 7 χρόνια μειώσεων και καθήλωσης του εισοδήματος των τραπεζοϋπαλλήλων, λόγω της μνημονιακής κρίσης, η ΟΤΟΕ πέτυχε να αρχίσει, η σταδιακή αποκατάσταση των απωλειών μέσα στη τριετία στο πλαίσιο του Ενιαίου Μισθολογίου.


Συμφωνήθηκε η μείωση του ωραρίου συναλλαγών

Μειώνεται το ωράριο συναλλαγών κατά 30 λεπτά την ημέρα από Δευτέρα έως και Πέμπτη και διαμορφώνεται από 08.00 έως 14.00 Δευτέρα έως και Παρασκευή.

Ενημέρωση και συζήτηση για την ψηφιοποίηση των τραπεζικών εργασιών

Η συλλογική εκπροσώπηση σε κάθε επιχείρηση του κλάδου θα έχει δικαίωμα ενημέρωσης και συζήτησης για τα σχέδια ψηφιοποίησης της αντίστοιχης Τράπεζας, που επηρεάζουν τους εργαζόμενους καθώς και για την εκπαίδευση που χρειάζονται οι εργαζόμενοι, προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες της ψηφιακής μετάβασης.

Εισαγωγή για πρώτη φορά σε κλαδική Σ.Σ.Ε. ρύθμισης - πλαισίου για τα συστήματα αξιολόγησης.

Οι εργαζόμενοι - άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) θα επιλέγουν τη χρήση του μειωμένου ωραρίου που δικαιούνται, στο χρόνο που τους εξυπηρετεί εντός του ωραρίου.

Επιμέρους ρυθμίσεις κοινωνικής μέριμνας, προστασίας της μητρότητας και της οικογένειας