Συνεδριάζει σήμερα 28/6 το ΔΣ της Εθνικής  - Έως 13 Ιουλίου ο νέος διευθύνων σύμβουλος

Αξιολογεί δεδομένα η Goldman Sachs για την Εθνική Ασφαλιστική

Συνεδριάζει σήμερα 28 Ιουνίου το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής τράπεζας με επίκεντρο τα διοικητικά και την Εθνική ασφαλιστική.
Όπως έχουμε επισημάνει έως τις 13 Ιουλίου 2018 θα γνωρίζουμε ποιος θα είναι ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής τράπεζας.


Με βάση τα σημερινά δεδομένα η πιθανότητα να είναι ο τελικός διευθύνων σύμβουλος ο Παύλος Μυλωνάς είναι 80% και 20% να υπάρξει έκπληξη από τραπεζίτη εκτός της Εθνικής. 


Γιατί όμως δίνουμε ποσοστό 80%;
Η βασική αιτία έχει να κάνει με την στάση του Μιχαηλίδη του προέδρου της Εθνικής τράπεζας ο οποίος θέλει να έχει ρόλο και λόγο.
Η ύπαρξη ενός τραπεζίτη CEO που θα είχε σχέδιο και δυναμική προσωπικότητα θα περιόριζε τον ρόλο του Μιχαηλίδη.
Ο Παύλος Μυλωνάς αποτελεί εσωτερική λύση είναι ήπιων τόνων και αποδεκτός από το σύνολο του διοικητικού συμβουλίου.
Το κυριότερο όμως είναι διατεθειμένος να επιτρέψει στον Μιχαηλίδη να έχει λόγο και ρόλο.
Συν τοις άλλοις εσχάτως φαίνεται ότι Μιχαηλίδης και Μυλωνάς τα έχουν βρει κατά το λαϊκώς γραφόμενο. 


Στο σχήμα αυτό αναπληρώτρια CEO στην Εθνική θα γίνει η Τζάκου. 


Ως προς το σενάριο της έκπληξης με πιθανότητα 20% αυτό που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι η Εθνική θέλει management ισορροπιών και όχι δυναμικών κινήσεων.
Αξιολογεί δεδομένα η Goldman Sachs
Ο σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος Goldman Sachs, φαίνεται ότι αμφιταλαντεύεται μεταξύ του κινεζικού ομίλου Gongbao και της δημόσιας προσφοράς στο χρηματιστήριο (IPO) για την Εθνική Ασφαλιστική.
Η Goldman Sachs έχει ζητήσει από την Gongbao πρόσθετα στοιχεία για τη στρατηγική που θέλει να ακολουθήσει για την Εθνική Ασφαλιστική και δεν φαίνεται να υφίσταται το χρονοδιάγραμμα για τις 29 Ιουνίου ως καταληκτική ημερομηνία έως την οποία πρέπει να απαντήσουν οι Κινέζοι.
Να σημειωθεί ότι η Gongbao προσφέρει τίμημα για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής 676 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι αποτιμά συνολικά την Εθνική Ασφαλιστική 901 εκατ. ευρώ. 


Η Goldman Sachs και η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας θα πρέπει να αποτιμήσουν από τη μία πλευρά ότι προσφέρονται 676 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι υπαρκτά και επιβεβαιωμένα, όχι σαν τα «θεωρητικά» χρήματα της ΕΧΙΝ και από την άλλη πλευρά μια δημόσια προσφορά για το 51% της Εθνικής Ασφαλιστικής, αλλά με χρηματιστηριακές συνθήκες πολύ αβέβαιες.
Κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι η δημόσια προσφορά στο ελληνικό χρηματιστήριο θα επιτύγχανε αποτίμηση 901 εκατ. ευρώ συνολικά για την εταιρεία.
Υπενθυμίζεται ότι τα 676 εκατ. της Gongbao για την Εθνική Ασφαλιστική δίδονται με αναλογία 52% η εταιρεία με ίδια συμμετοχή και 48% δανεισμό από την ICBC (Industrial and Commercial Bank of China). 


Η πρόταση της Gongbao φαίνεται να είναι πάρα πολύ ανταγωνιστική και ενδιαφέρουσα, ωστόσο ο αντίλογος είναι ότι διαθέτει 10 δισ. υπό διαχείριση assets και τα σχεδόν 320 εκατ. δάνειο που παίρνει για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής και θεωρείται υψηλός δανεισμός.
Η ουσία σε όλα αυτά είναι ότι η πρόταση της Gongbao είναι αρκετά σοβαρή αλλά υπάρχουν κάποιοι...που δεν θέλουν λύση αλλά διαιώνιση μιας κατάστασης ώστε η Εθνική Ασφαλιστική να μην πουληθεί.