Γιατί τα short funds έχουν βάλει στο στόχαστρο την μετοχή της Eurobank;

Τι συμβαίνει και εσχάτως τόσο το Lansdowne όσο και το Oceanwood έχουν βάλλει στο στόχαστρο την μετοχή της Eurobank;


Παρατηρώντας τις κινήσεις των short η Eurobank βρίσκεται στο επίκεντρο και εννοείται ότι υλοποιεί εμπροσθοβαρές σχέδιο μείωσης των NPEs, απορροφά την Grivalia και έχει την στήριξη του βασικού μετόχου του Fairfax.
Γιατί αυξάνονται τα short;
Η απάντηση είναι πολύ απλή.
Τα funds με τις short θέσεις έχουν αποδεκατίσει την Πειραιώς και Εθνική χρηματιστηριακά και η μόνη που υποχωρεί περίπου 50% σε σχέση με τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 ή εμφανίζει την πιο σταθερή χρηματιστηριακή συμπεριφορά είναι η Eurobank.
Οπότε το άνοιγμα ή αύξηση των short θέσεων έχει ως στόχο να πιέσει την μετοχή της Eurobank.
Κυκλοφορούν σενάρια για το που θέλουν την μετοχή της Eurobank, ωστόσο ο στόχος των short δεν θα είναι τόσο εύκολος.
Κάποιες φήμες που θέλουν τα short funds να ποντάρουν σε καθυστέρηση υλοποίησης του σχεδίου μείωσης των NPLs κατά 7 δισεκ. δεν φαίνεται να είναι ακριβείς... 


Γιατί οι short επιμένουν στις τράπεζες;

Η βασική αιτία που έχουν διατηρηθεί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα short θέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι μια βασική πεποίθηση των hedge funds.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να εξυγιανθούν χωρίς να δαπανήσουν κεφάλαια και για να εξυγιανθούν τα κεφάλαια που έχουν δεν φθάνουν, οπότε είτε από ιδιώτες, είτε από το κράτος θα πάρουν νέα κεφάλαια και αυτό σημαίνει ακραίο dilution των παλαιών μετόχων.
Lansdowne, Oceanwood θεωρούν ότι οι τράπεζες αναπόφευκτα θα ξαναπεράσουν το μαρτύριο της καταστροφής των ιδιωτών μετόχων τους και πάνω σε αυτό το σενάριο θεωρούν ότι η χρηματιστηριακή κατάρρευση είναι αναπόφευκτη.
Έτσι εξηγείται γιατί ενώ οι τράπεζες έχουν χάσει έως και το 90% της χρηματιστηριακής αξίας που είχαν το 2015...τα short hedge funds επιμένουν... short.

 
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι είδαν το τραπεζικό πρόβλημα...ως προβληματάκι, υποτίμησαν την διάσταση και τους κινδύνους και φθάνοντας στο σήμερα είμαστε παρατηρητές μιας καταστροφής.
Η καταστροφή αυτή μπορεί να οδηγήσει σε τραπεζικό ατύχημα και το οποία μπορεί να μετατραπεί σε μείζον πολιτικό πρόβλημα εν μέσω προεκλογικής περιόδου.
Σκεφθείτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί το τραπεζικό πρόβλημα και να αναλάβει ο Μητσοτάκης της ΝΔ να διατηρηθεί μια βόμβα έτοιμη να εκραγεί πόσο αρνητικά θα επηρεάσει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης της ΝΔ και πόσο δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο.
Όσοι παρακολουθούν από μακριά το πρόβλημα και λένε «δεν τρέχει τίποτε που έχει μηδενιστεί η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών, έχουν κεφάλαια» θα τους απαντήσουμε το εξής... εάν δεν προσέξουμε όλοι το τραπεζικό ατύχημα δεν είναι μακριά. 


Να παρθούν άμεσα μέτρα.
Εάν πέσουν οι τράπεζες δεν θα μείνει τίποτε όρθιο, η οικονομία θα βυθιστεί ξανά στην ύφεση και το πολιτικό σύστημα θα κλονιστεί καίρια.
Ας προσέξουμε γιατί ξανά τα χειρότερα είναι εμπρός και μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.
Ότι συμβαίνει στο χρηματιστήριο είναι προπομπός.
Και ο προπομπός φέρνει πολύ κακούς οιωνούς.....για τις τράπεζες