Το δίλημμα των 40.000 εργαζομένων στις τράπεζες

Τι συμφέρει περισσότερο να εργάζεται ένας τραπεζικός υπάλληλος σε good bank σε καλή τράπεζα ή σε bad bank στις «τράπεζες» που θα αποσχιστούν μέσω των εταιριών διαχείρισης NPEs;


Το δίλημμα που θα τεθεί επιτακτικά στους τραπεζοϋπαλλήλους το επόμενο διάστημα θα είναι αρκετά ιδιαίτερο.
Τι συμφέρει περισσότερο να εργάζεται ένας τραπεζικός υπάλληλος σε good bank σε καλή τράπεζα ή σε bad bank στις «τράπεζες» που θα αποσχιστούν μέσω των εταιριών διαχείρισης NPEs;
Υπολογίζεται ότι οι εταιρίες διαχείρισης που θα αναλάβουν τα προβληματικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών όπως στις περιπτώσεις της Eurobank και Πειραιώς αλλά και άλλων τραπεζών δυνητικά θα μπορούσαν να απασχολούν 5.500 με 6.000 εργαζομένους. 


Οι 5.500 με 6.000 εργαζόμενοι θα είναι σε καθολικό βαθμό τραπεζικοί υπάλληλοι που θα φύγουν από τις τράπεζες και θα εργάζονται στις bad bank στις εταιρίες διαχείρισης προβληματικών δανείων.
Για τα στελέχη που θα αναλάβουν πόστα στις bad bank μπορεί να ειπωθεί ξεκάθαρα ότι συμφέρουν οι bad bank καθώς δεν υπάρχουν όρια στις αποδοχές τους.
Ένα βασικό στέλεχος τράπεζας έχει οριοθετημένο μισθό και απολαβές όπως καθορίζονται όχι από συλλογικές συμβάσεις αλλά με βάση τις απολαβές του διευθύνοντος συμβούλου.
Ο διευθύνων σύμβουλος δεν μπορεί να λαμβάνει περισσότερα από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Υπάρχουν σαφείς περιορισμοί στα στελέχη, στις bad bank δεν υπάρχουν τέτοιοι περιορισμοί, ως εκ τούτου πολλά τραπεζικά στελέχη θα θελήσουν να μεταπηδήσουν στις bad bank έχοντας ως κίνητρο τις αυξημένες χρηματικές απολαβές. 


Το ερώτημα είναι τι συμφέρει τους εργαζομένους;
Τα αξιολογικά κριτήρια είναι οι ετήσιες απολαβές και ο χρόνος που θα παραμείνουν στην εργασία.
Σε μια νορμάλ τράπεζα ένας εργαζόμενος μπορεί ακόμη και να συνταξιοδοτηθεί από την τράπεζα που εργάζεται σε μια bad bank υπάρχει ημερομηνία λήξεως μπορεί να είναι 5 με 7 χρόνια ίσως και λίγο περισσότερο και αυτό εξαρτάται από την μείωση των προβληματικών δανείων.
Στο εξωτερικό bad bank δηλαδή εταιρίες διαχείρισης όταν funds ανέλαβαν την διαχείριση των προβληματικών δανείων παραβίασαν τις συμφωνίες και απέλυσαν μεγάλο μέρος των εργαζομένων, όπως το Cerberus.
Οπότε πρέπει να υπάρχουν καλές δικλείδες ασφαλείας.
Οι ετήσιες απολαβές στις bad bank θα είναι υψηλότερες σε σχέση με τις good bank τις καλές τράπεζες, αυτές που θα απομείνουν.
Ένα θέμα που θα αντιμετωπίσουν οι καλές τράπεζες είναι ότι πρέπει να αλλάξουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο.
Αυτό σημαίνει απώλειες θέσεων εργασίας. 


Στις καλές τράπεζες θα παραμείνουν περίπου 30.000 εργαζόμενοι.
Στις bad bank θα μεταφερθούν έως 6.000 εργαζόμενοι.
Περίπου 4.000 θα αποχωρήσουν με εθελούσιες εξόδους.
Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε κάθε περίπτωση αλλά η πραγματικότητα είναι ότι το δίλημμα θα τεθεί...
Τι είναι προτιμότερο να εργάζεσαι σε good ή bad bank;
Το ιδανικό θα ήταν πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου έστω και μειωμένο και εν συνεχεία μεταφορά σε bad bank αλλά δεν νομίζουμε ότι οι τράπεζες έχουν αυτή την πολυτέλεια...