Το ΤΧΣ επιμένει στην λύση Gongbao για την Εθνική Ασφαλιστική ενώ η τράπεζα προκρίνει IPO στο α΄ 6μηνο 2019

Το ΤΧΣ επιμένει ότι η Εθνική Ασφαλιστική δεν πρέπει να απορρίψει την πρόταση της GongbaoΑξιοσημείωτη είναι η επιμονή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είναι βασικός μέτοχος με 40,3% στην Εθνική τράπεζα να προχωρήσει η πρόταση της Gongbao για την Εθνική Ασφαλιστική. 

Η πλευρά της διοίκησης της Εθνικής υπό τον Μυλωνά - που διαχειρίστηκε και την περίπτωση της EXIN - θέλει να διασφαλίσει ότι δεν θα επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, ωστόσο περισσότερο κλίνει προς την λύση του IPO εντός του α΄ 6μήνου του 2019.
Τα νεότερα στοιχεία στην διαδικασία αξιολόγησης της προσφοράς της Gongbao που έχει προσφέρει 676 εκατ ευρώ είναι 

1)Το ΤΧΣ επιμένει ότι η Εθνική Ασφαλιστική δεν πρέπει να απορρίψει την πρόταση της Gongbao 

2)Από το διπλωματικό σώμα και την πρεσβεία των Κινέζων στην Ελλάδα έχει υπάρξει παρέμβαση υπέρ της Gongbao 

3)Η Κινεζική Gongbao είχε καταθέσει επιστολή στην διοίκηση της Εθνικής τράπεζας από την κινεζική Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) Γαλλίας.
Η επιστολή ανέφερε ότι εγγυώνται το δάνειο που έχει χορηγήσει η κινεζική τράπεζα στην Gongbao για να αγοράσει την Εθνική Ασφαλιστική.
Τα 676 εκατ ευρώ που είναι το deal το 55% το καταβάλει η Gongbao από τα κεφάλαια της και το υπόλοιπο 45% από τραπεζικό δανεισμό της ICBC
Ωστόσο το αντεπιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι η ICBC Γαλλίας δεν μπορεί να δώσει εγγύηση για δάνειο πάνω από 150 εκατ ευρώ.
Η Εθνική τράπεζα ζήτησε επιστολή απευθείας από την μητρική ICBC στην Κίνα.
Η πλευρά της Gongbao αναφέρει ότι όποτε ζητήσει επίσημα τα 676 εκατ η Εθνική τράπεζα θα της κατατεθούν άμεσα. 

4)Η πλευρά της διοίκησης της Εθνικής τράπεζας θεωρεί ότι η λύση της IPO θα μπορούσε να προχωρήσει εντός του α΄ 6μήνου 2019.
Το αντεπιχείρημα που προβάλλεται πάντως είναι ότι η Aramco η μεγαλύτερη εταιρία πετρελαιοειδών ακύρωσε το IPO και στην Ελλάδα ο Θεοδωρόπουλος της Chipita επίσης ακύρωσε το IPO.