Το ΤΧΣ προτείνει συγκεκριμένο υποψήφιο για CEO στην Εθνική

Το τραγικό σενάριο όχι απλά αρνητικό σενάριο θα ήταν το ΤΧΣ και το ΔΣ της Εθνικής βρεθούν σε πορεία σύγκρουσης...

(upd5) Μέσα σε 96 ώρες θα κριθεί ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής ή κατά το ορθότερο μέσα σε 96 ώρες πρέπει να αποφασιστεί ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής καθώς οποιαδήποτε απόκλιση από αυτό το χρονοδιάγραμμα θα σηματοδοτεί την έναρξη μιας σύγκρουσης που μόνο ζημία θα προκαλέσει. 


Ο κίνδυνος να υπάρξει σύγκρουση μεταξύ βασικού μετόχου με ποσοστό 40,36% δηλαδή του ΤΧΣ με μέρος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής τράπεζας είναι - δυστυχώς - πολύ αυξημένο.

Το καλό σενάριο για την Εθνική τράπεζα είναι το εξής
Να σημειωθεί ότι σήμερα 13 Ιουλίου λίγο μετά τις 13:00 ξεκίνησε η συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Εθνικής τράπεζας δηλαδή το nomination committee και τα μέλη που το απαρτίζουν καταθέτουν τις προτάσεις τους.
Το ΤΧΣ από ότι αναφέρουν οι πληροφορίες θα προτείνει συγκεκριμένο υποψήφιο για την θέση του CEO στην Εθνική τράπεζα.

Κάθε μέλος ψηφίζει ποιον από τους δύο υποψηφίους που υπάρχουν για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου προτείνει για την θέση του CEO στην Εθνική. 


Όταν πέρασαν στην συνέντευξη οι δύο ενδιαφερόμενοι δήλωσαν και ορθώς ότι η απόφαση για τον διευθύνοντα σύμβουλο πρέπει να είναι ομόφωνη. 


Αυτό είναι 100% σωστό γιατί ομόφωνη απόφαση σημαίνει συνοχή, εσωτερική ηρεμία στην Εθνική τράπεζα.
Οπότε το nomination committee Παρασκευή μεσημέρι στις 13 Ιουλίου θα έχει αποφασίσει και θα προτείνει στο διοικητικό συμβούλιο τον διευθύνοντα σύμβουλο.
Δεν είναι σαφές εάν το nomination committee προκρίνει ένα υποψήφιο ή και τους δύο υποψηφίους με στόχο το διοικητικό συμβούλιο να ψηφίσει.
Την Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018 συνεδριάζει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να αξιολογήσει τα δεδομένα και να αποφασίσει ποια στάση θα κρατήσει ο εκπρόσωπος του ΤΧΣ στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής τράπεζας.
Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του ΤΧΣ που ζήτησε ενημέρωση για την διαδικασία είναι ξεκάθαρο ότι θα έχει ρόλο και λόγο στην διαδικασία.
Αυτό που πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να αποφύγουν είναι την σύγκρουση.
Π.χ. δεν μπορεί μια ομάδα μελών του ΔΣ να προκρίνει ένα υποψήφιο και το ΤΧΣ ή κάποια άλλη ομάδα να προκρίνει άλλο υποψήφιο. 


Για να αποτραπεί το αδιέξοδο θα πρέπει 


1)Να γίνει σεβαστή η πλειοψηφία
2)Να γίνει σεβαστό το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είναι ο βασικός μέτοχος της Εθνικής με 40,36%...
Μια σύγκρουση με το ΤΧΣ για τον διευθύνοντα σύμβουλο στην Εθνική θα μπορούσε να οδηγήσει στο χάος γιατί με 40% του μετοχικού κεφαλαίου το ΤΧΣ μπορεί να επιβάλλει όποιον θέλει στην Γενική Συνέλευση.
Εταιρική διακυβέρνηση σημαίνει σεβασμός στις διαδικασίες αλλά ταυτόχρονα ο μέτοχος του 40,36% δεν μπορεί να μην υπολογίζεται. 


Το τραγικό σενάριο όχι απλά αρνητικό σενάριο θα ήταν το ΤΧΣ και το ΔΣ της Εθνικής βρεθούν σε πορεία σύγκρουσης και τότε στην Γενική Συνέλευση το ΤΧΣ επιβάλλει την πρόταση του ή ζητήσει αντικατάσταση μελών του διοικητικού συμβουλίου.
Η Εθνική δεν θέλει χάος αλλά μια καθαρή λύση.
Το ΤΧΣ, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, η τωρινή διοίκηση, οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν μόνο ένα γνώμονα πρώτα η Εθνική τράπεζα και πρώτα η εσωτερική ηρεμία της Εθνικής τράπεζας. 


Σοβαρή υποσημείωση 


Ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών έχει ενημερωθεί για τους δύο εν δυνάμει υποψηφίους στην Εθνική τράπεζα για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου και οι δύο έχουν εγκριθεί ότι πληρούν τα κριτήρια που ορίζονται.
Το θέμα να κόψει κάποιον ο SSM δεν υφίσταται, έχει ήδη απαντηθεί. 


Υποσημείωση 2 


Ο Κώστας Μιχαηλίδης ο πρόεδρος της Εθνικής τράπεζας έχει ένα σημαντικό ρόλο διασφαλίζει την σταθερότητα και την διαφάνεια της διαδικασίας.
Ο Πρόεδρος της Εθνικής χρειάζεται ένα ικανό CEO που θα τρέξει την Εθνική τράπεζα γιατί η επιτυχία της Εθνικής είναι συλλογική.