Τράπεζες: Έρχονται άμεσα υβριδικές εκδόσεις κεφαλαίων 1,2 με 1,5 δισ... ακολουθούν ΑΜΚ – Οι ανακοινώσεις των stress tests 5 Μαίου 10 το πρωί

Τα αποτελέσματα των stress tests θα ανακοινωθούν στις 5 Μαίου στις 10 το πρωί ημέρα ΣάββατοΟι έλληνες τραπεζίτες ολοκλήρωσαν τις κρίσιμες συναντήσεις τους με τον SSM τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των Τραπεζών στις 18 Απριλίου και 19 Απριλίου και τα συμπεράσματα που εξάγονται είναι τα εξής
1)Τα stress tests θα ανακοινωθούν στις 5 Μαΐου 2018 στις 10 το πρωί.
Ο SSM ζήτησε από τους τραπεζίτες εχεμύθεια πριν την παρουσίαση των στοιχείων, να μην υπάρξουν διαρροές ως προς τις επιδόσεις στο βασικό και δυσμενές σενάριο.
2)Οι τράπεζες περνάνε το stress tests στο δυσμενές σενάριο και οι 4 και σε επόμενη φάση θα υπάρξει μια διαπραγμάτευση για το πώς θα βελτιωθεί η κεφαλαιακή δομή των τραπεζών.
3)H Alpha bank εμφανίζεται με την καλύτερη επίδοση στο stress tests στο δυσμενές σενάριο και την χαμηλότερη η Πειραιώς.
Στην δεύτερη καλύτερη θέση η Εθνική και στην 3η θέση η Eurobank η οποία εμφανίζει και την μικρότερη αρνητική κεφαλαιακή επίδραση σε απόλυτα μεγέθη.
4)Οι τράπεζες σχεδόν όλες θα προχωρήσουν άμεσα σε υβριδικές εκδόσεις κεφαλαίων δηλαδή υβριδικά tier 1 ή ομολογιακά tier 2.
Οι συνολικές εκδόσεις θα φθάσουν τα 1,2 με 1,5 δισεκ.
5)Σε επόμενη φάση και με ορίζοντα αρχές 2019 οι τράπεζες θα ενισχύσουν με πραγματικά κεφάλαια τους ισολογισμούς τους μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου με κοινές μετοχές.
6)Το bankingnews έχει παρουσιάσει αναλυτικά τις επιδόσεις των τραπεζών στο δυσμενές σενάριο.
Πειραιώς δυσμενές σενάριο core tier 1 στο 6,1% με 5,9% από αρχική εκτίμηση 6% με 6,5%
Eurobank δυσμενές σενάριο core tier 1 στο 6,9% με 7,1% από αρχική εκτίμηση 8%
Εθνική δυσμενές σενάριο core tier 1 στο 7,5% από αρχική εκτίμηση 9%
Alpha bank δυσμενές σενάριο core tier 1 στο 8,7%-8,9% από αρχική εκτίμηση 10%.
Η αρνητική επίδραση στα κεφάλαια από το δυσμενές σενάριο στις τράπεζες θα είναι συνολικά -16,1 δισεκ.
Θεωρητικά οι ελληνικές τράπεζες θα υποστούν μια ζημία -16,1 δισεκ. και τα tangible book κεφάλαια από 26,7 δισεκ. θα μειωθούν στα 10,6 δισεκ. ευρώ.