ΤτΕ: Αν δεν αντιμετωπιστούν τα NPLs η οικονομία θα παραμείνει εγκλωβισμένη

Οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και τις διεθνείς αγορές αναμένεται να καθορίσουν τις προοπτικές της Ελλάδας το 2019,


 όπως σημείωσε ο επικεφαλής οικονομικής ανάλυση και μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος, Δημήτρης Μαλλιαρόπουλος κατά το συνέδριο που διοργάνωσε ο οίκος αξιολόγησης Fitch,τονίζοντας παράλληλα πως μόνο εάν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών, θα μπορέσει η ελληνική οικονομία να ξεφύγει από τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η παγκόσμια οικονομία οδηγείται σε επιβράδυνση η οποία μπορεί και να εξελιχθεί σε ύφεση, όπως σημείωσε Η μεταβλητότητα των διεθνών αγορών έχει αυξηθεί έντονα, με τις αγορές μετοχών να έχουν υποστεί μία σημαντική διόρθωση των περασμένο μήνα. Η νομισματική πολιτική συνεχίζει στην οδό της ομαλοποίησής της, ωστόσο σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΤτΕ το QE θα επιστρέψει στην ατζέντα των διεθνών κεντρικών τραπεζών λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας.


Σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων διεθνώς, σύμφωνα με τον κ. Μαλλιαρόπουλο, αναμένεται να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο οι επιπτώσεις δεν θα είναι συμμετρικές και θα εξαρτηθούν από την πορεία των αξιολογήσεων των διεθνών οίκων. Έτσι, τα κρατικά ομόλογα υψηλών αξιολογήσεων αναμένεται να δουν τις αποδόσεις τους να υποχωρούν λόγω της στροφής των επενδυτών προς τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, ενώ τα κρατικά ομόλογα χαμηλότερης αξιολόγησης αναμένεται να δουν διεύρυνση των spreads τους.


Αναφορικά με το κατά πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, ο κ. Μαλλιαρόπουλος τόνισε πως η θετική τάση της ανάπτυξης αναμένεται να συνεχιστεί καθώς η ελληνική οικονομία προέρχεται από μία μακρά και βαθιά ύφεση, ωστόσο οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί. Τα ελληνικά spreads αναμένεται να παραμείνουν υπό πίεση λόγω της αποστροφής ρίσκου των επενδυτών και αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την βιωσιμότητα του χρέους. Όπως επεσήμανε, η Ελλάδα διαθέτει εάν μεγάλο cash buffer και πάνω από το 80% του δημόσιου χρέους της είναι με σταθερά επιτόκια κι έτσι η αύξηση των επιτοκίων θα έχει περιορισμένες επιπτώσεις στην δυναμική του χρέους στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, ωστόσο δεν αναμένεται να μείνει αλώβητη. Επίσης, ο κλάδος του τουρισμού στην Ελλάδα αναμένεται να επιβραδυνθεί φέτος λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης καθώς και λόγω της υποτίμησης της τουρκικής λίρας.


Σύμφωνα με τον κ. Μαλλιαρόπουλο, τα NPEs και η χαμηλή ποιότητα ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών, αποτελούν την μεγαλύτερη πρόκληση για τον τραπεζικό κλάδο αλλά και για την οικονομία. Η επιτάχυνση της μείωσης των NPEs θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας καθώς θα βελτιώσει τις συνθήκες χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Ένας άλλος θετικός παράγοντας στην πορεία της ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα είναι η βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασία και η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος η οποία θα υποστηρίξει την κατανάλωση καθώς και οι αναπτυξιακές δημοσιονομικές πολιτικές.


Σύμφωνα με την ΤτΕ, το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής στην Ελλάδα πρέπει να αλλάξει άμεσα και αυτό πρέπει να γίνει μέσω της μείωσης της φορολογίας. Η δημοσιονομικής εξυγίανση από το 2010 έχει βασιστεί στην αύξηση της φορολογίας οδηγώντας σε σημαντική αύξηση της ανεπίσημης οικονομίας η οποία είναι από της μεγαλύτερες στην Ε.Ε. Επίσης πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων για την προσέλκυση επενδύσεων καθώς και εφαρμογή πολιτικών οι οποίες ενισχύουν την ανάπτυξη. Τέλος, όπως υπογράμμισε ο κ Μαλλιαρόπουλος, οι ελληνικές τράπεζεςπρέπει να αντιμετωπίσουν το θέμα των NPLs και να ξαναρχίσουν να δανείζουν, αλλιώς η οικονομία θα εγκλωβιστεί μόνιμα στην χαμηλή ανάπτυξη.