ΤτΕ: Στα 9 δισ. τα 'κόκκινα' δάνεια των τραπεζών στο εξωτερικό

Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δείχνουν ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα των ελληνικών τραπεζών μειώθηκαν στα 93,04 δισ. ευρώ από 97,57 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Ιουνίου. 


«Κόκκινα» δάνεια ύψους περίπου 9 δισ. ευρώ «κουβαλάνε» οι ελληνικές τράπεζες στους ισολογισμούς τους από τις θυγατρικές τους στο εξωτερικό.

Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δείχνουν ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα των ελληνικών τραπεζών μειώθηκαν στα 93,04 δισ. ευρώ από 97,57 δισ. ευρώ, που ήταν στο τέλος Ιουνίου. Για την ίδια περίοδο, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν μία μεγαλύτερη υποχώρηση στα 84,7 δισ. ευρώ από 88,8 δισ. ευρώ αντιστοίχως. Η διαφορά αυτή μεταξύ των στοιχείων ΕΚΤ και ΤτΕ , η οποία στο εννεάμηνο φθάνει τα 8,4 δισ. ευρώ (93,04 - 84,7), αντιπροσωπεύει κατα κύριο λόγο τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στα στοιχεία που παρακολουθεί η TτΕ.


Πάντως, όπως σημειώνει το ΑΠΕ, σύμφωνα και με τις δύο μεθοδολογίες, οι τράπεζες κατόρθωσαν να μειώσουν στο εννεάμηνο τα «κόκκινα» δάνειά τους, διατηρώντας ωστόσο το αρνητικό ρεκόρ στην Ε.Ε. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα αγγίζει το 43,5% των συνολικών δανείων, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε ειναι μόλις 4,1%. Το αμέσως υψηλότερο ποσοστό «κόκκινων» δανείων μετά την Ελλάδα, διαθέτει η Κύπρος με 21,1% και ακολουθούν η Πορτογαλία με 14% και η Λετονία με 13,5%.


Για τη βελτίωση της δυσμενούς αυτής κατάστασης γίνονται συντονισμένες προσπάθειες τόσο με την προώθηση δύο σχεδίων που έχουν κατατεθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Τράπεζα της Ελλάδος για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων όσο και με την κατάθεση νέου νόμου που θα διαδεχθεί τον υφιστάμενο (Κατσέλη) για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Τέλος, όσον αφορά στο ποσοστό κάλυψης των «κόκκινων» δανείων, τα στοιχεία της ΕΚΤ δείχνουν ότι στην Ελλάδα το ποσοστό των προβλέψεων που έχουν διενεργήσει οι τράπεζες φθάνει το 51,2% του συνόλου των «κόκκινων» δανείων, έναντι ποσοστού 61,1% κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη.