Ξεκινάει η διαδικασία για την επιλογή νέου CEO στην Εθνική Τράπεζα

Ανοίγει και επίσημα η διαδικασία για την επιλογή νέου διευθύνοντος συμβούλου στην Εθνική Τράπεζα με την πρόσληψη της Egon Zehnder ως συμβούλου για την έναρξη της διαδικασίας. Την ευθύνη της διαδικασίας έχει η επιτροπή ανάδειξης υποψηφιοτήτων, η οποία είναι και αυτή που θα εισηγηθεί στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο, αφού προηγουμένως εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.


Υποψηφιότητες

Μία από τις πιο ισχυρές υποψηφιότητες για την κάλυψη της θέσης του CEO είναι ο κ. Παύλος Μυλωνάς, ο οποίος μετά την αποχώρηση του κ. Λεωνίδα Φραγκιαδάκη ασκεί καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου. Ο κ. Μυλωνάς έχει ενταχθεί στην ΕΤΕ από το 2000, γνωρίζει τις δομές της τράπεζας και εκτός από τη μακρά εμπειρία του σε διαφορετικές θέσεις του ομίλου διακρίνεται για το ήπιο προφίλ του, αλλά και τις καλές σχέσεις που έχει με τους επενδυτές.

Η επίσημη έναρξη της διαδικασίας, πάντως, ανοίγει ευρύτερα τον κύκλο των διεκδικητών και ενδέχεται να συμπαρασύρει σε ανακατατάξεις και τις άλλες συστημικές τράπεζες. Από τις εκτός Εθνικής υποψηφιότητες που ακούγονται είναι αυτή του CFO της Alpha Bank κ. Βασίλη Ψάλτη, καθώς επίσης και του κ. Θοδωρή Καλαντώνη, σημερινού αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank. Ο κ. Ψάλτης έχει πολύ καλή σχέση με τους επενδυτές και χαίρει της εκτίμησης της ΕΚΤ και του SSM, ενώ ο κ. Καλαντώνης έχει αρμοδιότητα τον τομέα των κόκκινων δανείων, αλλά και μακρά εμπειρία σε θέματα στρατηγικής και ανάπτυξης των τραπεζικών εργασιών.

Από τη Eurobank φέρεται να είναι και μια τρίτη υποψηφιότητα, αυτή του κ. Κώστα Βασιλείου, γενικού διευθυντή και επικεφαλής τραπεζικής επιχειρήσεων και επενδυτικής τραπεζικής του ομίλου, με πολυετή γνώση σε θέματα χρηματοοικονομικών αλλά και σχέσεις με τον επιχειρηματικό κόσμο.

Η κάλυψη της θέση του CEO στην Εθνική Τράπεζα θα είναι μια διαδικασία ανοιχτή και δεν αποκλείεται να υπάρξουν και ξένες υποψηφιότητες, κάτι που θα φανεί στο προσεχές διάστημα στο πλαίσιο της εκδήλωσης ενδιαφέροντος που θα προηγηθεί της τελικής επιλογής.

Στην επιτροπή ανάδειξης υποψηφιοτήτων, στην οποία ανήκει και η πρωτοβουλία των κινήσεων, καθοριστικό ρόλο έχουν τα μέλη που προέρχονται από το εξωτερικό και τα οποία καταλαμβάνουν δύο από τις τέσσερις θέσεις.


Πρόσωπα-κλειδιά

Στην περίπτωση της Εθνικής τα πρόσωπα-κλειδιά είναι η κ. Μαριάν Οκλαντ από τη Νορβηγία, πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απομάκρυνση Φραγκιαδάκη, μέσα από διαδοχικές συγκρούσεις με αφορμή, όπως φάνηκε, το ναυάγιο της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Exin. Στην επιτροπή συμμετέχει, επίσης, ο κ. Κλοντ Πιρέ από το Βέλγιο, αντιπρόεδρος της επιτροπής και η κ. Παναγιώτα Ιπλιξιάν, εκπρόσωπος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Να σημειωθεί ότι και τα τρία πρόσωπα είναι και μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής, στο οποίο η αρμόδια επιτροπή θα εισηγηθεί προκειμένου να ληφθεί η οριστική απόφαση για την επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου.